DELA

Forskare slår larm om terrorhot

Passagerarfartygen som trafikerar mellan Finland och Sverige klassas som det största enskilda terrorhotet i Östersjön.
– I dag finns det inte ens någon identitetskontroll, säger forskaren Timo Hellenberg.
Timo Hellenberg är doktor i internationell krishantering, expert på sjösäkerhet och forskare vid Alexandersinstitutet vid Helsingfors universitet. Under flera år jobbade han med forskningsprojektet Poseidon som handlar om hur man förebygger terrorism i maritima regioner.
För ungefär ett år sedan publicerades slutrapporten och Europeiska rådet valde projektet till bästa modell för maritima säkerhetsprojekt 2009.


Lätt att gå ombord
En av slutsatserna var att aktiviteten på Östersjön ständigt tilltar. En annan var att det absolut största terrorhotet är bilpassagerarfärjorna som trafikerar mellan Finland och Sverige då trafiken bedrivs som i dag, till och med utan ID-kontroll.
När rapporten publicerades redogjorde Hellenberg och det övriga forskningsteamet för vad man kommit fram till för regeringarna i Finland och Sverige. Nu har ett år gått och passagerartrafiken mellan länderna fungerar fortfarande på samma sätt som tidigare.
Hellenberg är bekymrad.
– Det är alldeles för lätt att ta sig in på dessa passagerarfärjor. I dagens läge finns det inte ens någon identitetskontroll där och det är den mest omedelbara risken, säger han.
Enligt honom är det ofattbart med tanke på att flygplatserna har en rigorös och i det närmaste nitisk säkerhetskontroll.
Läs mer i papperstidningen.

STAFFAN BJÖRKELL

redaktion@nyan.ax