DELA

Företagare lärde av rutinerade rävar

Viking Lines vd Nils-Erik Eklund delade igår med sig av sin mångåriga erfarenhet inom företagande och entreprenörskap. Både företagare och en och annan politiker hade samlats på årets näringslivsdag.

En intressant mix av personer föreläste på gårdagens utsålda näringslivsdag på Alandica. Svenske it-entreprenören Johan Staël von Holstein, Viking Lines vd Nils-Erik Eklund, och Johannes Mang som jobbar som affärsutvecklingschef på spelföretaget EA Europe.
Varför blev det just dessa personer?
– Ja i vår förvrängda värld går det ju inte att kombinera IT-sektorn och shipping, men vi tänkte att det kunde leda till intressanta diskussioner, säger handelskammarens vd Daniel Dahlén.
Varför behövs en näringslivsdag?
– För att företagare ska kunna nätverka, komma varandra närmare och skapa idéer, säger Daniel Dahlén. Annars vet vi bara på ett ungefär vad de andra sysslar med.
Entreprenörskap var ledordet under föreläsningarna som, förutom företagare, även besöktes av några politiker. Den största delen av provocerande it-ikonen Johan Staël von Holsteins företag Icon Medialab försvann när it-bubblan sprack. Och det som blev kvar såldes. Igår ville han prata om vikten av att våga ta risker och ta sig upp om man misslyckas.
Vad har du lärt dig av dina misslyckanden?
– Jag är som Don Quijote, jag slåss ständigt mot väderkvarnarna. Men Medialab gjorde 150 miljoner vinst förra året, okej att det inte är mina pengar men jag tycker inte att man kan kalla det ett misslyckande. Success is in the eye of the beholder, säger Staël von Holstein
Arrangörerna funderade på att bjuda in kvinnliga föreläsare i år men hittade ingen som passade in i schemat.
Vilka tillfrågades?
– Det får ni se nästa år, det kommer ju fler näringslivsdagar, säger Daniel Dahlén.
90 euro per person kostade näringslivsdagen som arrangerades av Ålands handelskammare i samarbete med Paf open.

TANJA LÖNNQVIST

tanja.lonnqvist@nyan.ax