DELA

Flitpeng minskar med 15 miljoner

Flitpengen för 2010 kommer att bli åtskilliga miljoner mindre än vad landskapsregeringen räknat med i tilläggsbudgeten. Minskningen kan vara så stor som 15 miljoner euro.
Det har länge stått klart att de prognoser man fick från finansministeriet för tilläggsbudgeten inte kommer att hålla. Flitpengen för 2010, den så kallade skattegottgörelsen, baseras på 2008-års beskattning.
Även om flitpengen ännu inte är fastslagen står det nu klart för landskapsregeringen att raset kan bli så stort som 15 miljoner euro. Siffrorna har man fått genom kontakter med skattemyndigheterna.
– Vi hade kalkylerat med att kunna budgetera med en flitpeng på 17 miljoner. Nu blir den troligen 2-3 miljoner euro, säger Mats Perämaa.
Det kan jämföras med 2006- och 2007-års summor på 24 miljoner euro.
Vad betyder det här?
– Vi kommer säkerligen att tvingas till åtgärder som ytterligare drar ner kostnaderna.
Vilka åtgärder som kan komma på fråga vill han kommentera närmare i nuläget.
– Men vår strävan är att vi inte ska tvingas till extern upplåning.
Många av åtgärderna i den senaste tilläggsbudgeten verkställs ju först under slutet av nästa år. Kan det bli aktuellt med en ny tilläggsbudget redan i höst?
– Det är ingen lösning. Huvudarbetet ligger på budgeten 2010.


Ministern oroad
Skattegottgörelsen är, till skillnad från klumpsumman, direkt kopplad till de skatter som genereras på Åland. Minskade skatteintäkter leder till en minskning av flitpengen.
– Det som oroar mig är att man kan utläsa av det här droppet att den åländska ekonomin gick sämre än den finländska år 2008.
Finansministern tror ändå att en förändring skett i år med tanke på att arbetslösheten i riket är tio procent medan den på Åland är tre procent.


Pressinfo
I tilläggsbudgeten spåddes en minskning av klumpsumman. Klumpsumman är 0,45 procent av statens inkomster.
– Totalt sätt var det 30 miljoner i minskning. Nu kan vi plussa till det här, konstaterar Perämaa.
Finansavdelningen får dagligen nya siffror och kalkyler, berättar finasministern. Under veckan kommer en presskonferens att hållas om den ekonomiska situationen.
I dag gästas landskapet av Skattestyrelsens generaldirektör Mirjami Laitinen.

ANNIKA KULLMAN

annika.kullman@nyan.ax