DELA

Flera i centern stöder samlingsregering

Harry Jansson (C) stöder tanken på samlingsregering, Henry Lindström (C) kanske gör det om polisanmälan inte tas tillbaka och samma säger Jan Salmén (C).
Åke Mattsson, som tagit time out från (Lib), skulle troligen lägga ner sin röst om det blev misstroendeomröstning i dag.
Ord som ”regeringskris” och ”misstroende” började surra i det politiska hetluften i slutet av förra veckan. Det hela började när Runar Karlsson, tidigare trafikminister för Centern och numera lagtingsledamot, öppet deklarerade att han inte tänker stöda regeringen efter att hanteringen av Skarven polisanmäldes av förvaltningschefen förra veckan.
Han är starkt kritisk till att ärendet polisanmälts och nu får han stöd av flera partikamrater i lagtinget, visar Nya Ålands rundringning.

Misstroendeomröstning
Så här ser läget ut i dag om det skulle gå så långt som till misstroendeomröstning i lagtinget i Skarven-soppans kölvatten:
Före polisanmälan hade regeringspartierna Centern och Liberalerna stöd av 19 ledamöter i lagtinget mot oppositionspartiernas 11. I vårt räkneexempel antar vi att C-ledamöterna, om de skulle rösta för misstroende, röstar med oppositionen i stället för att lägga ner sin röst – men det vet vi inte. Vi utgår också från att alla i oppositionen skulle rösta för misstroende, men det vet vi inte heller.
När Runar Karlssons röst faller bort blir siffrorna 18-12. Om C-frifräsaren Anders Englund går med Karlsson är ställningen 17-13, men inte heller det vet vi för Englund har varit oanträffbar på telefon.
Lägg till det Åke Mattssons (Lib) förmodligen nedlagda röst och stödet för regeringen är nere i 16-13.
Läs i papperstidningen vad de övriga i Centerns lagtingsgrupp säger.

ANNIKA ORRE