DELA

Flera hundra namn mot pyjamasar

Flera hundra personer har skrivit under protestlistan mot sjukhusets nya patientpyjamasar. Ännu har ledningen inte bestämt hur man skall bemöta namninsamlingen.
– Men nog är problemen stora när det här är det största problemet vi har på sjukhuset, mönstret och färgen på pyjamasen som patienterna skall sova i under ett par dygn, säger ÅHS förvaltningschef Björn-Olof Ehrnström ironiskt.

Nya Åland uppmärksammade i mitten av oktober de nya patientpyjamasarna som hade beställts in till Ålands centralsjukhus. Personalen på sjukhusets BB-avdelning var då mycket hårda i sitt omdöme om de nya pyjamasarna och de hade satt igång en namninsamling mot kläderna.
– Tänk dig själv att du vaknar upp på sjukhus och mår dåligt och så måste du dessutom ha de här fula och obehagliga kläderna. Det går bara inte att se ut som du är tagen från en dansbandscen på 80-talet, sade personalen.
De nya pyjamasarna har ett spräckligt mönster och finns i olika färger. Tidigare har patientkläderna på sjukhuset varit enfärgade, bland annat i grönt och rosa. När Nya Åland talade med personalen som satte i gång namninsamlingen i oktober sade de så här:
– Målet med insamlingen är få andra kläder. Och att vi ska bli tillfrågade och kunna påverka valet, att till exempel få prova olika alternativ innan beslut tas.

Flera hundra namn
Nu har protestlistorna lämnats in. De ligger på förvaltningschef Björn-Olof Ehrnströms bord.
Vad händer nu?
– Det vet jag inte, vi har inte behandlat listorna än.
Ehrnström har inte räknat namnen på listorna, men han säger att det rör sig om flera hundra underskrifter.
– Men nog är problemen stora när det här är det största problemet vi har på sjukhuset, mönstret och färgen på pyjamasarna som patienterna skall sova i under ett par dygn.
Ehrnström säger att pyjamasarna inte kommer att returneras. Man har beställt in ungefär 150 stycken och de har redan börjat användas. Om nya annorlunda pyjamasar skall beställas blir ett senare beslut.
Har ni fått några reaktioner från patienterna som använt pyjamasarna?
– De jag har pratat med har inte fått några reaktioner från patienterna. Jag har ju inte läst namnen på protestlistorna än, men det verkar vara personalen som protesterar.

Involverad personal
När de omdiskuterade pyjamasarna beställdes in var personalen på de olika avdelningarna inte involverad. Ehrnström säger dock att målet är att personalen skall vara få vara med och påverka sådana här beslut.
Har det någonsin förekommit sådana här protester mot något som sjukhuset har beställt in förut?
– Nej, inte vad jag vet.

MALIN LUNDBERG