DELA

Fisketurist nära bli rammad

En riktigt otrevlig händelse råkade ett par fisketurister ut för nyligen i Föglö Sonboda. En stor motorbåt kom i full färd rakt mot deras lilla Terhi och drog upp ett ordentligt svall när den vände bara några meter ifrån.
– Om jag hade hunnit se registernumret så hade jag polisanmält händelsen. Men det gick för fort och vi blev ordentligt rädda, säger Leo Shemeikka, 70 , som i 20 år har kommit till Åland för att fiska.
Det var torsdagen den 27 september vid 14–15-tiden på eftermiddagen. Han och en kompis var ute med stugbyns båt på jiggfiske när de såg en litet större mörkblå motorbåt ett bit ute i farleden med fyra personer ombord.
– När de såg oss vände de inåt, vi trodde de ville fråga om rutten eller liknande. Men båten kom plötsligt i full fart rakt emot oss. Och när den stoppade upp, vände och drog iväg igen så gapskrattade männen ombord, berättar Shemeikka.
Han försäkrar att det inte var några småpojkar som var ute. Det var vuxna män i 30–40-årsåldern.
– Båten kom så nära och drog upp så mycket svall så jag blev av med linan, berättar Shemeikka.


Hjärtsjuk
Men det bryr han sig inte om just nu. Det värsta var att kompisen nyligen hade haft en svår hjärtinfarkt. En sådan här händelse kunde ha slutat illa.
– Han blev räddare än jag och det blev illa med sömnen den natten.
Leo Shemeikka säger att det var helt uppenbart att männen i motorbåten gjorde detta enbart för att skrämmas. Varför vet han inte.
– Vi hade alla papper i ordning och vi var på tillåtet vatten som hör till Sonboda. Jag känner platsen bra för jag har åkt till samma stugby nu i 17 år minst två gånger per år. Om vi hade varit ute utan tillstånd kunde jag förstå bättre att man vill skrämmas. Men nu välkomnar Åland fisketurister till Åland, man hälsas välkommen och stugvärden har alltid varit så vänlig.
– Jag klagar inte, jag anklagar ingen och jag är fortfarande en stor vän av Åland. Men de som gör sådant här borde tänka efter litet vad de ställer till med.


Har bokat igen
Och hur blir det i fortsättningen med fiskeresorna?
Jodå, Leo Shemeikka har redan bokat stugan för en vecka i april.
– Så rädd blev jag inte. Jag har i alla fall varit där över 30 gånger och det är första gången något så här otrevligt har hänt. Jag bara vill att folk där skall veta hur det också kan gå till.

HARRIET TUOMINEN

harriet.tuominen@nyan.ax