DELA

Finlandskabeln har bråttom till lagtinget

LAGTINGET. Om partierna kan komma överens kanske Finlandskabeln hinner behandlas i lagtinget innan periodens slut.
Just nu är bollen hos oppositionen, Centern och Liberalerna har lagt fram ett förslag som än så länge är hemligt för allmänheten.
Lagtinget är inne på slutrakan för den här mandatperioden. Arbetet pågår ännu denna och nästa vecka, sedan är det uppehåll för lagtingsval och det nyvalda lagtinget inleder sitt arbete i början av november. Det har varit stopp sedan våren för landskapsregeringen att lämna in nya ärenden till lagtinget.
Men just nu pågår också förhandlingar om att klämma in frågan om elkabeln från riket, den så kallade Finlandskabeln.

Hemligt tillsvidare
– Centern och Liberalerna har diskuterat fram ett förslag som vi kan föra fram till lagtinget. Nu diskuterar vi med oppositionspartierna, säger finansminister Mats Perämaa (Lib).
På onsdag förmiddag ska man få besked från oppositionen om tidtabellen och även om innehållet i landskapsregeringens förslag.
– Vi vill ha en bred uppslutning och lämnar förslaget öppet beroende på vilka frågor som kommer upp i diskussionen med oppositionen, säger Perämaa.
Att Centern och Liberalerna enats om finansieringen bekräftar ministern, men han vill inte lämna fram några detaljer förrän det är klart att ärendet ska till lagtinget.

Nina Smeds

nina.smeds@nyan.ax