DELA
Foto: Jonas Edsvik

Nya tester och provdrift av Finlandskabeln

I mitten av augusti börjar systemtesterna av den nya likströmsförbindelsen till riket. Under testerna och provdriften ingår bland annat totalavbrott på Åland. I dag informerades näringslivets representanter om planeringen.
– Det som absolut berör er är mörkläggningarna. Elverket kommer att kommunicera vilka tidpunkter som gäller så att industrin kan köra ner sina kritiska processer, säger projektledare Sven-Anders Eriksson på Kraftnät Åland.

Finlandskabeln dras från och med den första juni. Provdriften startar i september och varar två veckor in i november. I testerna ingår bland annat så kallade ”black starts”, vilket innebär att avbrott görs på förbindelsen med Sverige och därefter startas det åländska nätet med Finlandskabeln.

– Det kan bli några stycken avbrott under hösten. Vi gissar på september, oktober.

Stoppen förväntas inte vara längre än några sekunder, men ibland kan man vara tvungen att pröva även längre uppehåll. Men då ska Sverigekablen vara i beredskap att kicka in efter fem minuter.

– För oss är det ingen skillnad om det är fem minuter eller fem sekunder, bara vi får planera. Så länge vi har kommunikation och diskussion så kommer det gå bra, säger fabrikschef Christer Söderström på Chipsen.

Kraftnät Åland framhåller att man försöker gå näringslivet till mötes, men alla stopp kan inte planeras till helger och nätter. Man måste pröva kabeln också under högre belastning.

– Vi måste få möjlighet att öva mot verkligheten, det är det som är obehagligt, säger Sven-Anders Eriksson.

Kraftnät Åland lovar att informera näringslivet när man vet mer om de planerade stoppen.

– Vi tar ansvar för vår del, var inte oroliga för det.