DELA

Fick fängelse efter femte rattfylleridomen

Mannen körde från Lemland Granboda till Jomala Kalmarnäs med 2,11 promille i blodet. I fredags dömde tingsrätten honom till tre månaders ovillkorligt fängelse.
Det var den 27 juni som mannen körde grovt rattfull från Lemland till Kalmarnäs. Han har tidigare vid fyra tillfällen dömts till straff för fem rattfylleribrott.
”Förhållandet mellan det brott som nu är föremål för rannsakan och mångfalden av motsvarande tidigare brott utvisar att svaranden är uppenbart likgiltig för förbud och påbud i lag”, skriver rätten i domen.
2005 dömdes mannen till ett ovillkorligt fängelsestraff på fyra månader för bland annat grovt rattfylleri. Domen omvandlades till 120 timmars samhällstjänst. Tingsrätten anser att de tidigare straffen inte varit tillräckliga för att avskräcka mannen från att begå nya brott och straffet den här gången blir ovillkorligt fängelse samt körförbud fram till slutet av september nästa år.

Körde omkull
En annan man döms för grovt rattfylleri och äventyrande av trafiksäkerheten efter att i maj i år ha kört en fyrhjuling med 1,79 promille i blodet från Ryssö småbåtshamn till Tjudö simstrand. Färden slutade med att mannen körde in i ett vägräcke.
Eftersom fyrhjulingen räknas som ett fordon av mopedkaraktär, vilket rätten anser inte är av samma farlighetsgrad som en bil, straffas mannen lindrigare än om han kört ett större fordon. Men rätten tar också i beaktande att mannen kört rattfull på en allmän landsväg. Mannen döms till 285 euro i dagsböter samt ett 25 dagar villkorligt fängelsestraff. Han får också körförbud till slutet av april nästa år.

På Godbyvägen
Den man som i början av juni körde rattfull med 1,5 promille på Godbyvägen och Nya Godbyvägen döms för grovt rattfylleri, olovlig körning och trafikförseelse till 38 dagar villkorligt fängelse, 420 euro i dagsböter och körförbud till juni nästa år.
Mannen saknade giltigt körkort efter att tidigare ha kört grovt rattfull. Det brottet hade han dock ännu inte dömts för.

ANNIKA KULLMAN

annika.kullman@nyan.ax