DELA

Får 1,5 miljoner för att forska på Åland

Forskaren Anna-Liisa Laine har fått ett EU-anslag på 1,5 miljoner euro för att kartlägga växtparasiter på Åland.
En förhoppning är att resultaten kan användas för att utveckla ett vaccin för växter.
– Vi forskar på vilda växter, men förhoppningen är att resultaten ska komma till nytta i jordbruket, säger forskare Anna-Liisa Laine vid Helsingfors universitet.
Det handlar om örten svartkämpar, som kan smittas av svampen Podosphaera plantaginis. Svartkämpar är en vanlig växt i bland annat Centraleuropa, men finns i Finland främst på kusten och på torra ängar på Åland.

Vaccin för växter
Forskarna hoppas kunna bygga epidemologiska modeller, som förutser vart Podosphaera plantaginis sprider sig i framtiden. En annan förhoppning är att kunna utveckla ett sorts vaccin för växter.
– I dag bekämpas svampsjukdomar med kemiska besprutningar, men det är dyrt och inte optimalt för miljön. I laboration har man märkt att det är möjligt att väcka växters eget immunsystem, lite som med vaccin för människor. Vi hoppas att kunna forska vidare på detta på fältet, berättar Anna-Liisa Laine.

1,5 miljoner euro
Anslaget på 1,5 miljoner euro från Europeiska forskningsrådet ERC garanterar projektets fortsättning för de närmaste fem åren. Man kommer att anställa några forskare och satsa stort på kartläggningar på Åland.
– I september kommer vi att göra en stor kartläggning av alla 4.000 populationer på Åland. Jag tar med mig 40 studenter och kartläggningen tar två veckor. Och vi kommer att synas på Åland ännu mer i framtiden, säger Anna-Liisa Laine.
Läs mer i papperstidningen!

Annakaisa Suni