DELA

Efter Knipan kommer Skarven

– Jag döper dig nu till M/S Skarven. Må lycka och välgång följa dig på skärgårdshavet, sa färjans gudmor Susanne Karlsson.
I går döptes den nya Föglöfärjan i varvet i Klaipeda, Litauen.
Totalt 23 personer reste i går förmiddag från Mariehamn till Litauen med ett chartrat plan. Från flygplatsen i Palanga åkte gruppen med buss till BLRT JSC Western Shipyard i Klaipeda, Litauens tredje största stad, där den nya färjan väntade.
Trots att man väntade regn sken solen när bussen anlände. Ceremonierna inleddes av varvets direktör, Arnoldas Sileika, som höll ett kort tal.
– Jag är glad att väderprognoserna hade fel och att vi har sol. Naturens krafter är med oss och det är ett gott tecken, sa Sileika.
Därefter höll lantrådet Viveka Eriksson tal. Hon förklarade för de drygt 150 åskådare som samlats att det hör till traditionen att döpa åländska skärgårdsfartyg efter sjöfåglar.
– Bra kommunikationer är väsentligt för skärgårdens utveckling och överlevnad. Det här skeppet är byggt med bästa möjliga teknik och högsta miljöstandard. För att Östersjön ska bevaras måste alla länder göra sitt och samarbeta för en hållbar utveckling.
Lantrådet berättade att hon är övertygad om att Ålands skärgårdstrafik kommer att behöva fler fartyg i framtiden och att hon hoppas att samarbetet med varvet kan fortsätta.
– Sist men inte minst vill jag tacka alla varvsarbetare för deras hårda arbete. Resultatet är som vi alla kan se imponerande och alla inblandade kan vara stolta.
Borgmästaren i Klaipeda hade avbrutit sin semester för att närvara vid dopet. Därefter välsignades skeppet och sedan var det dags för dess gudmor, Susanne Karlsson, att döpa skeppet.
– Jag döper dig nu till m/s Skarven. Må lycka och välgång följa dig på skärgårdshavet, sa Karlsson och klippte sedan bandet till flaskan som krossades mot skrovet.
Efter dopceremonin fick åskådarna se sig omkring på Skarven, mingla och ta en matbit från bufféborden som dukats upp nere på bildäck.


Trafik i september
Trafikminister Runar Karlsson berättade att färjan beräknas kunna sättas i trafik någon gång i september.
Vilken är nästa rutt som behöver en ny färja?
– Södra linjen ligger nog på tur eftersom deras tonnage börjar bli gammalt. M/s Viggen är fortfarande i mycket gott skick men förr eller senare kan det bli aktuellt att byta ut även den. Med tanke på den ekonomiska situation vi är i nu kommer vi att avvakta innan nästa bygge påbörjas. Om det blir en tunnel till Föglö kan ju alltid Skarven flyttas till någon annan linje – men det återstår att se..
Hur blir det med förseningsavgiften?
– Det kommer våra jurister att sköta i förhandlingar med varvets jurister. Jag litar på att de kommer att nå en bra överenskommelse.


Fler färjor
Landskapets tekniska inspektör, Göran Holmberg, som haft hand om inspektionen av Skarven var mycket nöjd med båten.
Vad har alla förseningar berott på?
– Det har varit en massa olika saker. Jag kan inte gå in på några detaljer men det har varit flera faktorer inblandade.
Hur ser du på framtiden inom skärgårdstrafiken?
– Jag är övertygad om att fler färjor av den här sorten kommer att byggas för de åländska vattnen, men med tanke på dagens ekonomiska situation kan det nog dröja.
Holmberg är övertygad om att den nya färjan kommer att minska antalet tunnelförespråkare.
– Nu blir resan över till Föglö något av en upplevelse i sig. Man blir glad när man kliver ombord och kan njuta av resan i de fina nya miljöerna.
När planet återigen landade på flygplatsen i Mariehamn var det en nöjd trafikminister som klev av planet.
– Det var en jättefin ceremoni. Allt har gått rysligt smidigt, säger Runar Karlsson.

Text och foto: AXEL KRONHOLM