DELA

Eckeröturism till salu

I fjol såldes Käringsundsbyn, Degersands camping och hotell Havsbandet. Nu är Eckerö hotell, Alebo stugby och Österängens hotell och stugor till salu.
En generationsväxling är på inom turistnäringen på Åland och i synnerhet i Eckerö, Ålands kanske mesta turismkommun. Anläggningar som byggdes för ett par-tre decennier sedan har redan bytt ägare eller bjuds ut till försäljning.


Alebo snart sålt
Hos Fastighetskonsult finns två objekt till salu, Alebo stugor i Käringsund och Eckerö hotell & restaurang i Storby.
– För Alebo stugors del ligger vi i slutförhandlingar. Nya intressenter släpps inte in, berättar fastighetsmäklare Roger Karlsson på Fastighetskonsult.
Rätt många intresserade har hört av sig om stugbyn. Det tycker Roger Karlsson är glädjande.
– Det är ju en bra signal till turistnäringen att folk vill ta över.
Lika många intressenter har mäklarbyrån inte haft när det gäller Eckerö hotell & restaurang.
– Vissa kontakter har tagits och det finns ett intresse.


Till salu
Beträffande Österängens hotell och stugby i Torp är läget öppet, säger ägaren Tor Fagerström.
– Anläggningen är till salu för rätt pris, säger han som vill sälja av hälsoskäl.
Hotell Elvira i Storby, tidigare Havsbandet, köptes för ett par år sedan av Ellinore Kullenberg och Hans Larsson som drivit det sedan dess.
Det har gått bra, berättar Ellinore Kullenberg.
– Fantastiskt bra. Vi har öppet 365 dagar i året. Vi är glada över att både omsättningen och det ekonomiska resultatet höjdes rejält redan under det första året.


Käringsundsbyn
I slutet av 2006 sålde Bengt Granberg sitt livsverk Käringsundsbyn till ett vilande aktiebolag som dammades av för att snabbt få en juridisk person. Namnet ändrades till Ålands turisminvest ab och delägare i bolaget är Hubertus von Frenckell, Jarl Danielsson, Sten Borenius, vilka tre utgör bolagets styrelse, samt Mikael Holm och Bror Boman.
Nu har bolaget planer på att satsa stort på att bygga ut anläggningen, något som de nya ägarna berättade om redan i och med köpet. Eckeröfullmäktige har godkänt förslaget till ny byggnadsplan för området. Planen ska ställas ut innan fullmäktige fattar slutligt beslut.
I den nya byggplanen finns ett nytt hotell på sex och en halv våning inritat i anslutning till restaurangen, antalet stugor kan utökas till 60 och parkeringsplatsen får växa.
Också Degersands campings nya ägare Fastighets ab Långben – Peter Lindström, Leif Nordlund och Stefan Eriksson – har sin första säsong bakom sig.


Aktiebolag
Det finns inget hinder för att också de turismanläggningar som är till salu nu görs om till aktiebolag. Då kan också köpare utanför Åland komma i fråga, köpare som inte annars skulle ha rätt att köpa mark. I ett sådant fall krävs det bara att styrelsens majoritet består av ålänningar.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax