DELA

Det kostar pengar att slå larm

Gränsbevakningen har telefonbekymmer.
Det kostar nämligen att ringa sjöräddningens alarmnummer eftersom telefonoperatörerna inte vill förmedla samtalen gratis.
Telefonnumret 020 41000 är inget internationellt nödnummer men det är sedan länge känt både här hemma på Åland och i resten av Finland som sjöräddningens eget alarmnummer.
Men det är ett nummer som vållar gränsbevakningsledningen huvudbry eftersom telefonoperatörerna tar betalt för samtal till samtliga nummer som börjar på 020 fast nödnummer inte skall kosta.
– Vi har kämpat i över ett års tid med både Telia-Sonera och Elisa utan att lyckas få någondera av operatörerna att förmedla samtalen till vårt 020-nummer gratis, säger överstelöjtnant Jaakko Ritola på gränsbevakningen.
Ritola säger att gränsbevakningen drar sig för att byta telefonnummer eftersom det nuvarande är väl förankrat hos många som rör sig på sjön. Det finns dessutom i alla kataloger, på hemsidorna och i otaliga trycksaker.
– Vi kommer inom kort att ha ett möte där vi tar ett beslut i den här frågan. Det blir sannolikt så att vi i framtiden kommer att ha dubbla alarmnummer, det nuvarande och ett som är gratis, säger Ritola.
Läs mer i papperstidningen!

Titte Törnroth-Sarkkinen