DELA

De gamla rävarnas comeback

Liberalernas Gunnar Jansson återvänder till lagtinget med åtminstone 745 väljares stöd bakom sig. Också partikamraten Olof Erland återvänder nu till politiken.
Frisinnad samverkans Roger Jansson är den tredje gamla politiska räven som gör comeback i årets val.
Från och med att poströsterna hade räknats stod det klart att Gunnar Jansson skulle vara tillbaka i politiken på allvar igen. Och inte bara det, Gunnar Jansson blev med sina 745 röster hela valets segrare.
Gunnar Jansson var inte på valvakan i går kväll och då Nya Åland slutligen får tag på honom hemma visar det sig att han tillbringat en stor del av kvällen med att promenera med sin hund. Någon koll på slutresultatet hade han följaktligen inte och kunde bara kommentera valresultatet vad den egna framgången beträffar.
– Även om chefredaktör Nina Fellman räknade ut mig i en ledare ville väljarna tydligen annat. Väljarna har aldrig fel.


Starkt kritisk
Är det någon speciell fråga som ligger bakom din framgång i valet?
– Ja, det är konstitutionen. Resultatet i valet visar att den är en nödvändighet.
Gunnar Jansson är starkt kritisk till årets valrörelse.
– Den har totalt dominerats av pengar och av alltför lite idéer. Om man jämför med konståkning på skridsko så får valrörelsen höga poäng för det tekniska men mycket låga poäng för det konstnärliga, det vill säga för innehållet.
Utöver Gunnar Jansson ställde två andra erfarna politiker, som inte suttit den senaste perioden, upp för liberalerna, Sune Eriksson och Olof Erland. Sune Eriksson fick bara 45 röster och blev inte invald medan Erland nu återvänder till lagtinget med totalt 132 röster.
Den fjärde i gruppen gamla rävar som ställde upp på nytt var de frisinnades Roger Jansson och även han marscherade direkt in i lagtinget med flest röster av alla i sitt parti, 273.
– Det är trevligt i synnerhet eftersom jag aldrig hållit mig så off side i någon kampanj tidigare som i år, sade Roger Jansson i går.
Du kommer tillbaka till ett förlorarparti, ni får in bara tre mandat, hur känns det?
– Vi går bakåt, vi är en svag trea och gör bland de sämsta valen historiskt sett. Det är naturligtvis tråkigt. Harriet Lindeman har betytt mycket och vi har inte lyckats finna någon annan. Vi har många unga människor men de är uppenbarligen alltför unga. Det behövs nya tag.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN