DELA

Butiken visade engagemanget

– Att lumparlänningarna verkligen satsade på att hålla butiken visar den goda livsnerven i kommunen.
Det säger Annsofi Joelsson, ordförande i komunfullmäktige och aktiv politiker sedan 20 år, inför årets val.
Hon är nöjd över läget i den lilla randkommunen.
– Nu skryter jag, men det verkar som om folk tycker att kommunen sköts bra. De som flyttar hit trivs, liksom de som redan bor här, och det känns bra. Allt kan förstås göras bättre, men det finns inget värt att klaga på verkar det som.
Butik, skola, dagis, kommunkansli, kyrka med begravningsplats och branddepå finns väl samlat mitt i kommunen i Klemetsby vid Kapellvikens södra ände, och i närheten finns ett bostadsområde som nu är färdigt utbyggt. Dessutom har kommunen en hygglig ekonomi just nu,
Finns det några tvistefrågor?
– Inte vad jag kommer på, det var längesedan, inte sedan Långnästiden, men då var det hett ett tag.
Utbyggnaden av Långnäs hamn inför EU-inträdet i mitten på 90-talet vållade debatt. En falang i kommunen ville hellre att man skulle satsa på bostäder där.

Tomter behövs
Att allt är frid och fröjd just nu, betyder inte att det saknas utmaningar för den lilla kommunen.
– En viktig fråga är att få tomter för bostadsbyggande, både egnahemshus och eventuellt nya lägenheter. Det behövs framförallt mindre lägenheter som ungdomarna har råd att hyra. Vi har ju sett att de ungdomar som hyrt bostad många gånger stannat kvar och blivit lumparlänningar.
Inflyttning är förstås viktig för en så liten kommun som Lumparland där varje skattebetalare får ett stort genomslag.

Mer service
Åldringsvården är en utmaning också i Lumparland.
– Vi har service 365 dagar om året till klockan 18, men vi diskuterar en eventuell utvidgning. Viljan till det finns nog, men var skall vi få personal så att det räcker till?

Kvällsbuss
Bättre kollektivtrafik är en annan utmaning.
– Vi skulle vilja ha en kvällstur från stan, till exempel klockan 21.30, så att inte alla föräldrar måste köra fram och tillbaka med sina barn till kvällsaktiviteterna. Vi gjorde en påstöt för något år sedan tillsammans med Föglö, Lemland och Jomala, men det enda landskapsregeringen ville veta var vilken annan tur vi ville ta bort istället.

19 kandidater
Två kandidatlistor ställer upp i kommunalvalet, ”För Lumparland” med sex namn och en namnlös lista med 13 namn. Några större problem med kandidatnomineringen har det inte varit.
– Vi behöver ha med både nya unga med nytänkande och sådana som varit med jättelänge, tycker Annsofi Joelsson, som varit med länge.

ULF WEMAN

ulf.weman@nyan.ax