DELA

Bristande övervakning vid Bastöolycka

Bastö bykrog gjorde överträdelser mot alkohollagen under årets Bastö on the rocks festival.
Den körbro som Johnny Karlsson föll från borde, enligt ÅMHM, inte ha varit tillgänglig för festivalbesökare.
I går berättade Nya Åland om Johnny Karlsson som fick svåra skallskador efter att han fallit från en körbro på festivalen Bastö on the rocks på Bastö bykrog. Polisen lämnade in en undersökningsanmälan till Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, i samband med händelsen den 9 augusti och ärendet har utretts.
ÅMHM anser att Alandia adventures ab som ordnar festivalen har gjort överträdelser mot alkohollagen. Bastö bykrog fick enligt serveringstillståndet servera alkoholdrycker till halv två på morgonen och hålla öppet till klockan två. Johnny Karlssons olycka skedde tio i två, det vill säga efter att serveringen avslutats men under öppethållningstiden.

Visste ingenting
Enligt tillståndsvillkoret ska serveringsområdet ha en effektiv övervakning, men när ambulansen anlände till olycksplatsen visste varken innehavarna eller vakterna från Ålands judoklubb att någon olycka skett. Vem som ringde efter ambulans är oklart.
Ett serveringsställe ska vara lämplig för restaurangbruk och med tanke på säkerheten borde därför körbron inte ha varit en del av festplatsen.
– Jag har inte sett ÅMHM:s motivering så jag kan inte kommentera anmärkningen ännu, säger Kenneth Holmroos på Alandia adventures.
Följderna av ÅMHM:s utredning blir en anmärkning för bristande övervakning under stängningstid.

TANJA LÖNNQVIST

tanja.lonnqvist@nyan.ax