DELA

Brändö – en kommun med drag i

VALET 2007. Det händer massor på Brändö. Mariehamnare kan tro att denna kommun längst bort till Finland är lite bakom. Men nix, så är det inte.
Just nu har vi alla stora samhällssatsningar på grej och väldigt bra förspänt.
Brändö är först ut i Nya Ålands serie om alla kommuner inför valet.
Den som säger det är Veronica Thörnroos. Hon är kommunstyrelsens ordförande och därtill lagtingsledamot för centern.
Att listan hon står uppställd för råkar ha namnet ”valförbund c” har ingenting med partibeteckningarna att göra. Det finns två listor i kommunvalet, ”lista E” och ”valförbund c”. På båda listor finns folk med engagemang och sympatier från olika partier. Namnen är lottade.

Intensiv period
Det tar en god stund för Veronica Thörnroos att räkna upp vad som hänt på Brändö sedan förra valet. Hon låter mycket nöjd.
– Aldrig förr har vi haft en så intensiv period. Vi har fått igång panncentralen, servicehuset Solkulla är renoverat och skolans renovering är i gång och idrottshallen står klar. Vi är på g med bredbandet och det nya bostadsområdet Ramsholm på Baggholma.
Det sistnämnda är ett område planerat för hustomter med strandläge som det är möjligt att köpas även för personer utan hembygdsrätt.


Teamwork
Det är enligt henne genom ett väl fungerande samarbete, ett gott teamwork som hon säger, som så mycket nytt har åstadkommits.
Kommundirektörn John Wrede kallar hon för en en idéspruta.
– Det gör sitt till, säger hon.
Konflikten mellan syd och norr som Nya Åland – och andra åländska massmedier – har försökt ringa in, ger hon däremot inte mycket för.
– Vi strider inte norr mot syd. Inför detta valet är kandidater från både Lappo och Jurmo uppställda på samma lista. Det handlar mer om personkemin i de lägren när det blir konflikter. Om de riktigt stora frågorna, som i den om bredbandet, har vi varit helt eniga.

Kul med val
Den kommande stora frågan är avfallshanteringen där Brändö tillsammans med Kumlinge och Vårdö kikar österut, mot företaget Klara, snarare än funderar på att gå med i Mise.
– Det finns ingen anledning till konflikt där heller. Alla Brändöbor vill ha ett bra system där man betalar på ett rättvist sätt.
Ställer du upp en omgång till?
– Ja, om folk vill ha mig.
Hur ser du på valet?
– Det ska bli kul. Vi har gjort alla stora samhällssatsningar och har det väldigt bra förspänt just nu. Vi är inte lite bakom, tvärtom vi är väldigt framåt.

Fristående
– Vi har gjort stora satsningar. Nu återstår det att se om de slår väl ut.
Roger Husell har varit fullmäktigeordförande i Brändö i sju år nu. Han har haft kontakter med centern i kommunen, men anser sig stå som ”fristående” i kommunvalet.
Den senaste valperioden betecknar han som följer:
– Mycket stora investeringar. Mycket jobb.
Det finns två sätt att tänka, fortsätter han.
– Antingen sätter man sig på en stol och gör ingenting. Eller så satsar man. Om satsningen sedan inte blir bra, har man i alla fall försökt.

Fler får rösta
I det stora hela anser han sig vara nöjd med utvecklingen, trots att de politiska besluten i en liten kommun inte alltid görs så hastigt. Somligt kunde gått smidigare, anser han.
Roger Husell med sitt byggföretag har kommit i nära kontakt med arbetsfolk från Baltikum, Ryssland och Rumänien. Han uppskattar att det sammanlagt kan finnas runt 25 personer av östeuropeiskt ursprung i kommunen just nu.
– En del drar genast vidare efter annat jobb och andra blir kvar här. Av esterna tror jag några stannar. Att rösträttsreglerna ändrades så att man får rösta efter bara ett år var bra. Att behöva vänta upp till sju år som det var tidigare, det var rent baklänges.

Reningsverk viktigt
Det som verkligen brådskar nu är ett nytt reningsverk. Planer finns för ett bygge i Åva,
– Det byggs fem före… Egentligen lite för sent. Förhoppningarna är att det ska stå klart 2009. Bredbandet är viktigt. Det ska bli klart nästa år.
Ställer du upp som ordförande på nytt?
– Nja, det beror på. Nya kvastar sopar alltid bäst.
Hur ser du på valet?
– Det blir intressant.

KIKI ALBERIUS-FORSMAN