DELA

Blixtaktion för Ämnäs-golf

Det hettar åter till kring golfbansprojektet i Ämnäs.
I går vid en blixtinkallad presskonferens gick turismbranschens absoluta toppar ut med en vädjan om att projektet snarast skall förverkligas.
Det är inte ofta man ser turismbranschens högsta direktörer samlade på en och samma presskonferens. I går var ett undantag då massmedia blixtinkallades till ett pressinfo om golfbansprojektet i Ämnäs.
– Vi har samlats för att det inte skall råda några som helst tvivel om näringslivets stöd till projektet, förklarade Annica Jansson, vd för Ålands turistförbund.
– Vi vill puscha för banan eftersom det nu pågår diskussioner mellan landskapsregeringen och Ålands golfklubb. Frågan har stötts och blötts så länge nu att Åland riskerar att bli förbisprunget om det inte kommer ett positivt beslut snart.


Klar signal
– Vi vill också ge en klar signal till golfklubben att vi ger vår support till projektet så långt som det bara är möjligt, betonade Henrik Nordström, vd Ålands Turist & Konferens och representant för Wiklöfkoncernen.
Utöver Jansson och Nordström fanns Eckerökoncernes vd Björn Blomqvist, Viking lines vice-vd Boris Ekman, stuguthyrarna representerades av Dick Klingberg och av stuguthyrarföreningens ordförande Hilding Holmström, dessutom deltog Sven-Erik Holmberg från Silverskärs turistanläggning.
Samtliga betonade att man inte får glömma bort näringslivets vilja.


Mest pengar
Fördelen med Ämnäs som en turistanläggning är att det skulle gynna samhället på många olika plan och skapa förutsättningar för olika kringverksamheter.
– En golfspelare är den turist som för in mest pengar till Åland, uppskattningsvis 200 euro gör en golfare av med dagligen och 80–85 procent av den summan spenderas utanför själva golfbanan, sade Sven-Erik Holmberg.
Om näringen är så lönsam, varför bygger inte ni då banan själv?
– Det är en pedagogisk fråga, en affärsman satsar inte om det finns risk för att andra får pengarna. Det är ju klart att våra koncerner skulle ha råd men bara en del av vinsten går ju till själva banan, det här är ett projekt som gynnar samhället i sin helhet, sade Boris Ekman.


Fler turer
– Det är ett faktum att många anläggningar drar fler spelare och att spelarna är redo att betala för kvalitet. Jag tror att vi överhuvudtaget bör satsa mera på kvalitetsturism, vi märker inom Viking att det är allt svårare att sälja de billigare stugorna, sade Ekman.
– Den här typen av investeringar leder till att också vi investerar för att förbättra färjtrafiken och en golfbana i Ämnäs kan även vara avgörande för fler turer under lågsäsong, något som gynnar hela Åland.
Björn Blomqvist från Eckerölinjen höll helt med Ekman.
– Det är också en satsning som vi välkomnar för att få till stånd högre kvalitet på uthyrningsstugorna, kommenterade Hilding Holmström.


Är oroliga
– Turismen var ingen valfråga trots att det är en bransch som behöver stöd från alla håll, jag hoppas att det blir ett prioriterat område nu efter valet, sade Annica Jansson.
Är ni oroliga för att Ämnäs inte skall förverkligas?
– Ja, svaret är enstämmigt.
– Oroliga och otåliga. det är beklämmande att vi inte redan har banan. Det är farligt att sitta stilla, omvärlden sitter inte stilla, sade Boris Ekman.
– Det är hög tid att komma till skott, knyt ihop säcken eller, rättare sagt, knyt ihop golfbagen nu!

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax