DELA

Bio Savoy slår upp dörrarna i mars

Biobesökarnas ökenvandring i Mariehamn kan snart vara över. Filmklubben Chaplin har bokat Bio Savoy för vårens Verafestival. Festivalen hålls mellan den 16 och 20 mars och Vera skall då ha öppnat igen – om allt går i lås.
Ben Johans i filmklubben Chaplin bekräftar att man siktar på att den fjortonde upplagan av dokumentärfilmsfestivalen skall kunna återvända till Savoy där festivalen startade och höll till under många år. I år och även 2009 hölls festivalen på Alandica eftersom Savoy stängt för renovering och ombyggnad.


I ny skepnad
Enligt de planer som Nyan tidigare redogjort för skall Savoy i sin nya skepnad få två salonger, en större och en mindre. Den nuvarande stora salongen byggs om och får plats för 250 biobesökare. Samtidigt förses den med en ny stor scen. Den mindre salongen placeras i en tillbyggnad. Det blir också bar och café i huset som genomgående får en ansiktslyftning.
– Vi har bokat Savoy för Vera och utgår från att festivalen skall kunna hållas där i mars 2011, säger Ben Johans.


Stora salongen först
Då är biografhuset ännu inte helt klart. Den lilla salongen hinner inte bli färdig till dess, men den stora salongen skall vara klar, liksom det tekniska som behövs för filmvisningarna och servicen omkring festivalen.
– Det kommer att bli väldigt fint, säger Johans.


Realistiskt
Tina Dahlblom-Landell bekräftar att siktet är inställt på mars och konstaterar att maken Patrik Landell, som har hand om renoveringsprojektet, menar att det är realistiskt med filmvisningar i mars.
Efter filmfestivalen skall verksamheten sedan rulla på.
Verksamheten kommer att drivas av det nya bolag som Tina Dahlblom-Landell bildat tillsammans med Juanita Adams med mångårig erfarenhet av biografverksamhet från fastländska Kino City Ab. Det företaget driver Juanita Adams med maken Tom Adams. Den senare har också hjälp till med råd vid ombyggnaden av Savoy. Kino City idkar biografverksamhet i bland annat Jakobstad och Vasa och importerar också film direkt från Sverige.

Jan Kronholm

jan.kronholm@nyan.ax