DELA

Bilburna resenärer blev strandsatta i Grisslehamn

– Först stressar man ner till färjan i tid och köper sin biljett. Sedan säger de att färjan är full och lämnar en på kajen. Om jag får välja i framtiden tar jag inte Eckerölinjen, tyvärr.
Det säger Jarmo Ahola, en av de färjpassagerare som blev kvarlämnade i Grisslehamn i går på eftermiddagen.
Enligt uppgift var det ungefär tio bilar som blev kvar i Grisslehamn i går när ms Eckerö avgick vid 15-tiden från Sverige till Eckerö. I en av bilarna fanns pendlaren Jarmo Ahola.
– Jag hade bokat in mig på 15-turen. Klockan 14.15 var jag nere i hamnen och fick min biljett, jag fick köra in innanför stängslet och ställde mig snällt i kön. Men sedan fick jag inte köra ombord. De sade att färjan var full och körde i väg. När vi frågade personalen så svarade de bara att de inget kunde göra, säger Jarmo Ahola, som är mycket upprörd.


Väntade 5 timmar
Jarmo Ahola berättar att han åker fram och tillbaka mellan Åland och Sverige flera gånger per vecka, vanligtvis med Viking line. Men nu när Ålandsfärjan är på dock planerade han istället att åka med Eckerölinjen.
– Jag accepterar att sådant här händer när man själv kommer för sent till hamnen, då är det helt okej, men det här är dålig stil, säger Jarmo Ahola, som menar att Eckerölinjen verkligen inte nyttjar sin chans att locka kunder från Viking linjen om man behandlar resande såhär.
Efter att ha väntat 5,5 timmar, i sällskap med en grupp andra irriterade resenärer, fick Ahola sedan plats på Eckerös 20-tur från Grisslehamn.
– Ännu har ingen frågat hur vi mår eller bett om ursäkt. Men vi får äta gratis i buffén, men vi vattnet till maten får vi betala för, säger Jarmo Ahola.


Händer inte ofta
Hamnchefen för Grisslehamn, Krister Karlsson, har varit på Åland hela gårdagen och kunde därför inte uttala sig specifikt om varför det blivit bokade bilpassagerare kvar i Grisslehamn vid 15-turen. Men han bekräftar att Ålandsfärjans dockning har lett till att Eckerölinjen har fler passagerare. Både 15 och 20-turen på fredagen var fullbokade, och likadant är det med 10-turen i dag, lördag.
– Det var jättelänge sedan något som du beskriver hände för oss, men visst kan det hända, säger han, och menar att det finns mycket som kan påverka lastningen av bildäck.
Som ett exempel ger han måtten på fordon.
– Många kör ju van numera, men när de bokar så säger de bara att de vill ha en bilplats. En van tar mer plats än det, säger Krister Karlsson.


Kompenseras alltid
Drabbade passagerare kompenseras alltid, enligt Karlsson.
– Vi lever ju på våra kunder, så vi vill ju ta väl hand om dem. Jag vet att de som blev kvar har bokats om till kommande tur. De vill ju till Åland, så i första hand försöker vi ordna det, säger Krister Karlsson.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax