DELA

Antti Kuismala får gå

FOTBOLL. Antti Kuismala har gjort sin sista match för IFK Mariehamn. I tisdags kväll meddelade klubben att de inte förnyar kontraktet med målvakten. Detta gäller även för Justus Vajanne, Sasa Stevic och Clive Hachilensa.
Efter några dagars ihärdiga rykten valde ledningen för IFK Mariehamn att i tisdags gå ut med ett pressmeddelande och därmed lägga alla korten på bordet. Mest iögonfallande var nog att Antti Kuismala inte får förnyat kontrakt.
Kuismala har spelat tre säsonger i klubben och gjort det med stora framgångar. Förra året var han den enda IFK-spelaren som var med i samtliga matcher i Tipsligan och han utsågs även till bäste spelaren i laget. Årets säsong fick ett tråkigt slut när han skadade knät på träning och missade den fantastiska höstsviten. Men detta har enligt ordförande Mikael Granskog inte varit någon faktor.
– Vi har ju en begränsad budget och vi måste väga de här spelarna mot sådana som vi tycker passar in i truppen och sedan söka andra spelare som vi kan få ut mer av, säger Granskog till Nyan.
Kuismalas ersättare i målet, Willis Ochieng, har gjort väldigt bra ifrån sig under hösten och gårdagens besked öppnar givetvis för att hans kontrakt förlängs. Men Granskog säger inget i nuläget.
– Det berättar vi när det blir aktuellt.
Diskussionerna om vilka spelare som ska få fortsatt förtroende har förts mellan tränare och styrelse. Tillsammans har de bollat för- och nackdelar mot varandra. Och i Kuismalas fall har nackdelarna vägt över.
– Han har varit jätteduktig men man måste värdera saker runtomkring och samtidigt titta framåt.

De bästa lösningarna
För närvarande förs det diskussioner med samtliga spelare vars kontrakt går ut i år och det är inte omöjligt att fler spelare försvinner. Eller tillkommer.
– Vi får inte välja de enkla lösningarna utan de bra lösningarna. Väljer man de enkla lösningarna når man ingen framgång. Och vi måste göra det med en begränsad budget, säger Granskog.
För de tre övriga spelarna har speltiden varit begränsad under året. Klubben anser att de i nuläget har bättre spelare i truppen än Sasa Stevic och Clive Hachilensa. Därför får de inte sina kontrakt förlängda
För Justus Vajanne är det något annorlunda menar Granskog och pekar på det faktum att han är borta många matcher på grund av skador.
– Vi behöver spelare som håller längre, säger Granskog.
Vad som händer härnäst är ännu oklart. Ännu har inte alla kontrakt inför nästa säsong. Dessa för klubben diskussioner med. Dessutom kan det vara aktuellt med några nya spelare.
Nyan försökte under tisdagskvällen nå Antti Kuismala för en kommentar utan att lyckas.

JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax