DELA

ÅMHM utreder de döda fåren

Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet har agerat i fallet med de två döda får som hittats på betet i Tullarns äng.
– Vi kommer att utföra obduktion på fåren, säger veterinär Julia Lindberg.
Det hade inte kommit in någon anmälan till Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, gällande fynden av de två döda fåren på betet i Tullarns äng. Men efter att ha läst om händelsen i gårdagens tidningen inledde myndigheten en utredning.
– Vi har redan varit i kontakt med djurägaren och vi kommer att utföra en obduktion av, i bästa fall, båda fåren för att få reda på vad de dött av, säger veterinär Julia Lindberg, som berättar att man nu ska utreda en sak i taget för att få fram konkret resultat och därigenom få slut på spekulationerna.
Kommer ni att göra en inspektion på betet?
– Om jag förstått det hela rätt så är djuren inte där längre, men beroende på obduktionsresultatet kan det även bli aktuellt att titta på markområdet, säger Julia Lindberg.


Avmagring
I en utredning av det här slaget tar man först reda på vad som orsakat djurets död.
– Om det visar sig att ett djur dött av avmagring blir nästa steg att titta på de andra fåren i flocken och se hur hagen ser ut, säger Julia Lindberg.


Två tillfällen
De döda fåren vid Tullarns äng hittades vid två olika tillfällen i onsdags, på morgonen och på kvällen. Kvällsfyndet polisanmäldes och polisen kontaktade djurägare, som då inte kunde ge någon förklaring på varför djuren dött.
En upprörd stadsbo berättade i gårdagens Nya Åland att fåren skulle ha för lite mat på betet och därför försökte klättra längs trädstammarna för att nå löv.
Men det är väl normalt för får att försöka äta löv från träden?
– Ja det är det, även om beteendet är vanligare hos till exempel getter, säger Julia Lindberg.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax