DELA

Ålänningar nära branddrama

Ett 15-tal ålänningar finns på ön Phi Phi i Thailand där en storbrand bröt ut i en nattklubb i söndags morse vår tid.
– Vi mår alla bra och eldens framfart har stoppats, rapporterar ålänningen Cia Borg från Phi Phi.
Flera restauranger förstördes i branden, som dock kunde stoppas innan det blev en jättekatastrof.
Phi Phi är en paradisö i västra Thailand som drabbades svårt av tsunamin i december 2004 då stora delar av bybyggelsen totalförstördes.
I söndags morse vår tid bröt en storbrand ut i en nattklubb och enligt tidningen Expressens nätupplaga var branden explosionsartad och den spred sig snabbt.
På ön befinner sig ett 15-tal ålänningar, bland dem Christian Linde, Therese och Li Helsing, Cia Borg, Sandra Borg och Linda Åberg.


Brann kraftigt
I går skickade Cia Borg en rapport om läget på Phi Phi till Nya Åland. Hon skriver att man i går på förmiddagen såg tät brandrök över hustaken på Phi Phi. Ett flertal mindre butiker längs strandpromenaden hade fattat eld och brann kraftigt.
– Efter ett telefonsamtal får vi veta att det brinner bara ett par hundra meter bort från vår bostad och att elden kan sprida sig mycket fort. Ön är mycket tätt bebyggd med husen nära inpå varandra, skriver Cia Borg.
Det är mycket torrt på ön. Det har inte regnat på över en månad alla färskvattenresurser är uttömda.
– Vi förstår att situationen var allvarlig. Vi tar med oss det allra viktigaste som pass och pengar och rusar mot en säkrare plats. Där möter vi flera av ålänningarna som finns på ön. Vi var var beredda på en eventuell evakuering om det skulle behövas, skriver Cia Borg.


Ingen brandkår
Medlemmar i bandet Made in Thailand, som brukar spela på Dinos Bar i Mariehamn, försökte tillsammans med hundratals andra frivilliga hjälpa till i släckningsarbetet. Det finns ingen brandkår på Phi Phi och både thailändare och turister bildade en mänsklig kedja för att langa upp vatten från havet.
– De frivilliga insatserna var mycket betydelsefulla. Utan dem hade situationen kunnat få katastrofala följder. Vid tretiden på eftermiddagen var läget under kontroll och vi kunde andas ut. För att undvika en eventuell skogsbrand eller återantändning i hettan fortsatte släcknings- och röjningsarbetet ytterligare ett par timmar.


Skrämmande
Storbranden var en mycket skrämmande upplevelse för alla som befann sig på ön.
– Situationen påminde stundtals om tsunamikatastrofen i december 2004, skriver Cia Borg som hälsar till Åland.
– Ingen kom till skada i branden och den är nu under kontroll.
Även Therese Helsing, som befinner sig på Phi Phi med dotter och sambo, har mejlat Nya Åland och berättat om sina upplevelser. Hon fick ett samtal av Cia Borg som berättade att det brann på ön och att familjen snabbt skulle skynda sig till stranden.
– Med pulsen på topp packade vi ner det vi ansåg kunde behövas i vår dotters lilla ryggsäck och gick ner till stranden som ligger ett stenkast från vårt hotell och cirka 300 meter från brandplatsen. Vi hade ingen aning om vad som pågick och när vi kom ner till receptionen fick vi veta att branden var under kontroll. Där var det fullt av oroliga människor med packade ryggsäckar och resväskor och vi begav oss ner till stranden för säkerhets skull, skriver Therese Helsing.


Svårt slappna av
På stranden hade ortsbor och turister samlats för en eventuell evakuering.
– Jag kände näst intill panik över hela situationen eftersom vi hade vår 3-åriga dotter med oss, det gör allting så mycket mer komplicerat och ansvarsfullt. Vi hade flytdon av olika slag till henne som vi plockade med oss ifall man måste bege sig ut i vattnet.
Efter ett tag kunde familjen återvända till hotellrummet men det var svårt att slappna av.
– Var tionde minut måste jag springa ut i korridoren till en balkong med utsikt mot det drabbade området för att kontrollera att inte ny rök uppstått. Först flera timmar senare när vi besökt brandplatsen och såg att allting verkligen var släckt kunde jag känna mig lugn igen, skriver hon.
Branden härjade på den del av stranden som klarade sig bäst under tsunamin.

HELENA FORSGÅRD

redaktion@nyan.ax