DELA

Ålands största it-projekt

– Det här är riktigt häftigt, säger Peter Wiklöf, vd för Crosskey Banking Solutions, och ser mäkta stolt och glad ut.
Ålands största it-projekt genom tiderna – S-Bank – har nyss sjösatts i riket.
I helgen nåddes kulmen på en två år lång resa.
745 dagar hade då gått sedan Ålandsbankens dotterbolag Crosskey Banking Solutions slöt avtal om att förnya jättekooperativet SOK:s kontosystem i riket som en följd av en lagändring som inte längre tillåter sparkassor, där kunderna kan deponera pengar, av säkerhetsskäl. Därför valde SOK att låta utveckla ett system där kontona kan ändras till bankkonton.


Enda ”butikbanken”
Resultatet är S-Bank, Finlands enda ”butikbank” som inledde sin verksamhet i måndags på ungefär 1.500 platser i landet och med 1,8 miljoner kunder.
– Vi har varit med och skrivit finländsk bankhistoria. Det här är en av de riktigt stora milstolparna för oss, konstaterar Peter Wiklöf.
Som sagt:1,8 miljoner kunder – ungefär en tredjedel av Finlands befolkning – i ett kooperativ som sammantaget är större än Kesko. S-gruppen har i dag cirka 44 procent av all dagligvaruhandel i riket i varuhus som Prisma, Sokos och S-market.
För att man ska förstå hur stort det här är jämför Peter Wiklöf omfattningen med Nordea som i dag har 318 kontor i Finland.
– S-banken har 1.500 kontor/butiker. 35.000 anställda har utbildats för att lära sig använda det nya systemet i SOK:s 23 olika regionala kooperativ. När utbildningen ordnades i Helsingfors hyrde SOK Finlandiahuset för att alla 5.400 anställda skulle få plats!


800 miljoner euro
S-Bank har över 800 miljoner euro i depositioner via sparkassan – hälften av vad hela Ålandsbanken har.
Kunderna får tillgång till all bankservice utom bostadslån. Banken fungerar via butiker, hotell, restauranger och internet. Pengar kan lyftas med S-Banks kort i Otto-automaterna.
Projektet är så stort att det knappt går att ta in. Och kontosystemet är alltså utvecklat på Åland där nästan hundra personer varje dag under lång tid har arbetat med att utveckla alla delarna. Projektet har följts med stort intresse i hela Norden.
Projektledare har Henrik Granholm varit. I går såg han märkvärdigt lugn ut trots att jätteprojektet nyss kommit igång, med alla de problem som sådant kan föra med sig.
– Det är lugnt. Konstigt nog, säger han och ser glad ut.


Stor uppmärksamhet
S-Bank har väckt mycket uppmärksamhet i rikspressen. Helsida i Helsingin Sanomat, inslag i Yle – men på Åland där S-gruppen inte finns har ståhejet inte märkts nästan alls.
Peter Wiklöf tror att få ålänningar förstår hur stor grej det här egentligen är, och hur mycket det fört med sig för Åland även om han inte vill avslöja vad Crosskey fått in genom försäljningen av banksystemet.
– Vi hade personalfest förra veckan då jag tittade tillbaka på de tre år som företaget verkat. Under den tiden har 78 personer anställts. Det hade jag aldrig trott om någon hade sagt det i starten!
Det har inte varit svårt att rekrytera personal till Crosskey, berättar han.
– Det är roligt att se att Crosskey attraherar arbetskraft.


Flera filialer
Företaget har öppnat filial i Stockholm, där jobbar sju personer, och i Åbo där kontoret har ett tiotal anställda. Också i Helsingfors jobbar en person.
I och med S-Bank har Crosskey nu en ännu stabilare bas att stå på.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax