DELA

Air Åland nyanställer tio personer

Nyanställning av minst tio personer och leasing av två flygplan till. Det planerar Air Åland som från och med årskiftet samarbetar med det nya flygbolaget Wingo XPRS.
Wingo ska trafikera regionalt i riket och samarbetet kommer inte att påverka trafiken till och från Åland.
Oy Wingo XPRS ab, som grundades i juli 2007, är ett så kallat virtuellt flygbolag. Man äger alltså varken flygplan eller har egen besättning, utan anlitar tjänster utifrån allt efter behoven på rutten man vill trafikera.
I januari 2008 planerar man att starta reguljärtrafik på rutten Åbo-Tammerfors-Uleåborg och samarbetet med Air Åland och Nordic Solutions Air Services, alltså det flygbolag som sköter Air Ålands flygningar.
– Vi kommer att sköta flygningarna på Wingos linje och även samarbeta kring bokningssystemet, säger Air Ålands vd Anders Alm, som berättar att detta är ett steg i utvecklandet av Air Åland och en bekräftelse på att marknaden intresserat sig för Air Ålands koncept.
– Det behövs en lösning för det regionala flyget i Finland. Det är kul att se att fler ser att Air Ålands koncept kan vara den lösningen, säger han.


Passar bra
Ronald Grönlund är vd för Wingo och berättar att flygplansstorleken var den avgörande frågan för valet av just Air Åland.
– Saab 340 passar bra på den här rutten som vi startar, säger han till Nya Åland.
Enligt Grönlund finns ännu inget slutligt beslut på samarbete kring bokningen.
– Men mycket tyder på att vi kommer att utnyttja grunden. Air Ålands system har fungerat under deras år och det är ett känt system bland resebyråer, speciellt affärsresebyråer som är viktiga för oss, säger Ronald Grönlund.


För affärsresande
Den nya rutten är speciellt inriktad på affärsresenärers behov, till exempel när det gäller tidtabell, pris och resevillkor. För att klara det nya samarbetet kommer Air Åland att nyanställa flygpersonal, mellan 10 och 15 personer enligt Alm. I dag jobbar cirka 30 personer i företaget.
Troligen kommer man även att hyra in ytterligare två Saab 340 propellerturbinflygplan, alltså två likadana plan som Air Åland flyger med redan i dag. Dessa plan tar 33 passagerare och 780 kilo frakt.
Enligt Anders Alm är samarbetet resultatet av en process som vuxit fram under en längre tid. Samordningen av de olika delarna i verksamheten, alltså själva flygandet och själva marknadsdelen, kommer så småningom att skötas i ett eget bolag.
– Det här bidrar till att Air Åland får en säkrare bas att stå på, eftersom det blir flera verksamheter. Självklart är det ekonomiskt bra också, säger Anders Alm.


Delvis samma ägare
Det två flygbolagen kommer även att ge varandra utrymme på deras främsta skyltfönster, alltså hemsidan på internet. Som kund kommer man dock inte, åtminstone inte till en början, ha möjlighet att boka genomgående resor direkt, till exempel Mariehamn–Uleåborg.
Wingo XPRS har ägare både på Åland, i riket och i Sverige, däribland syns Eriksson capital, som även är delägare i Air Åland, och Touch n go, som i dag sköter Air Ålands marknadsföring i riket.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax