DELA

Air Åland förnyar prislistan

Rabatter för pendlare och charterresenärer kan införas när Air Åland ser över sina biljettpriser.
Och pensionärer, barn och ungdomar kan få rabatterade resor till Helsingfors.
Pensionärer eller ungdomar som i dag söker på Air Ålands hemsida efter billiga flygbiljetter till Helsingfors letar förgäves – trots att sökalternativet finns i formuläret.
Det upptäckte två pensionärer i Mariehamn när de nyligen skulle boka rabattbiljetter till Helsingfors. Alla sökningar på Air Ålands internetbokning gav samma svar:
”Fullt, försök normalbiljett”.

Finns inte
– Du hittar dem inte i systemet för att de inte finns, säger Air Ålands vd Jan Erik Sundberg.
Rabatterna till barn, ungdomar och pensionärer ges bara på resor till och från Stockholm. Varför det är så vet Jan Erik Sundberg inte på rak arm. Rabattsystemet fanns innan han tillträdde i våras.
Men nu är det ändringar på gång. Snart lanserar flygbolaget en ny prislista med ett utökat rabattsystem – som också gäller resor till Helsingfors.
I dagsläget kan det vara svårt att se varför man får rabatt.
Den som till exempel köper en biljett från Mariehamn till Helsingfors kan få betala från 79 euro upp till fullpriset 170 euro, beroende på avgång.
När Nya Åland i går kontrollerade priset för en enkelresa till Helsingfors den 1 december kostade det 98 euro på morgonturen och 125 euro på eftermiddagsturen.
Den som reser följande dag, den 2 december, betalar 145 euro för morgonturen, och 170 euro för eftemiddagsturen.

Sista platserna dyrast
Priset varierar beroende på hur många biljetter som är bokade, förklarar Jan Erik Sundberg.
Om Air Åland räknar med att det blir gott om tomma platser på en viss tur så kan man sälja biljetter för 79 euro. Allteftersom den turen får flera bokningar stiger priset på de återstående biljetterna.
Den som vill boka billiga biljetter till Helsingfors med den nuvarande prissättningen kan börja med att titta på måndagar, fredagar och veckoslut. Där hittar man flest rabatterade resor, säger Sundberg.
Prissättningen till Stockholm är enklare. Där kostar en enkelresa 145 euro, eller 65 euro med barn-, ungdoms- eller pensionärsrabatt.
Det finns också en rabattkategori för kunder som har registrerat sin mailadress hos Air Åland.
– De absolut lägsta priserna väljer vi att ge åt våra trogna kunder.
De har fått rabatterbjudanden direkt i mailen. Senast var det höstlovsflyg för 59 euro till både Helsingfors och Stockholm. En liknande kampanj är på gång inför julen.

Charterrabatter
Snart förnyar Air Åland sina biljettpriser på båda linjer. Det skall alltså bli möjligt att får pensionärs- eller ungdomsrabatter till Helsingfors.
Sundberg nämner också rabatter för ålänningar som skall flyga charterturer från Stockholm eller Helsingfors, och pendlarrabatter för flitiga resenärer.
– Beslutet tas i början av november. Så mycket kan jag säga att det blir en spännande prissättning, och att vi kommer att bli älskade av de stora massorna.
Men en fördel med Air Ålands nuvarande biljettbokning kan försvinna. Bolaget har hittills tillåtit ombokning av de billigaste biljetterna, något som är mycket sällsynt i branschen.
Den möjligheten begränsas med den nya prissättningen. Det skall gå att omboka billiga biljetter – men mot en avgift, tror Sundberg.

PATRIK DAHLBLOM

patrik.dahlblom@nyan.ax