DELA
Foto: Rasmus Olin<07_Bildrubrik>LEKEN LÄKER Linda Ehn i lekpaviljongen vid ÅHS. Här avdramatiseras behandlingar, tränas på sprutor och pratas igenom jobbiga saker som hänt.

Leken är den bästa medicinen

I år fyller lekterapin vi Ålands centralsjukhus 40 år.

Samtidigt blir lekpaviljongen 10 år.

– Leken är den bästa medicinen, säger lekterapeuten.
Är du rädd för sprutor? Och är under 18 år?

Då får du komma till lekterapeut Linda Ehn som huserar i lekpaviljongen, vid sjukhusets barnavdelning och -poliklinik. Hon är anställd av Rädda barnen, som också står för en del av kostnaden för verksamheten tillsammans med ÅHS.

– Spruträdsla är rätt vanligt, säger hon.

I lekterapin försöker man avdramatiserar nålen och stickandet och sedan steg för steg närma sig den punkt då barnet eller tonåringen är redo för ett stick.

Hur hittar barnen till dig?

– De flesta barn som kommer till mig på stickterapi kommer på remiss, ibland ringer någon förälder direkt till mig och då kan jag om jag har lediga tider ta emot utan remiss.

Säger ni att det inte gör ett dugg ont?

– Nej. Vi ljuger aldrig. Då har vi förverkat vårt förtroende.

Det som sticks det sticks, alltså.

Vad händer här?

– Barnen kan vara rädda för smärtan, nålen eller för själva situationen. Beroende på ålder kan vi prata om rädslan och leka olika lekar, barnen kan till exempel få ge nallebjörnar sprutor. Vi har också målat konstverk med injektionssprutor, just för att avdramatisera nålarna.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!