DELA

Landskapsregeringen hoppas på JK, vägrar betala för tester. Se dagens presskonferens här med start klockan 15

Landskapsregeringen meddelar i en skrivelse till social- och hälsovårdsministeriet att man å det starkaste motsätter sig att ändringarna i lagen om smittsamma sjukdomar och inre gränskontrollen under en två veckors tid är överlappande.

I skrivelsen, som skickades till pressen klockan 14.15 på fredag eftermiddag skriver man att man hoppas på att Justitiekanslern JK ”kommer att se över förenligheten med Finlands grundlag.”

Landskapsregeringen skriver också att man måste upphandla testkapacitet för att komma i närheten av de testmängder som det nya regelsystemet förutsätter. Man uppskattar kostnaderna till 1,5 miljoner euro per vecka.

Men man skriver också att man inte kommer att skala upp systemet förrän man fått omedelbar bekräftelse från regeringen att Åland inte ska behöva stå för kostnaderna.

”Landskapsregeringen avser inte att föreslå för lagtinget att medel för självstyrelsens finansiering ska användas för ändamålet”, meddelar man.

Se landskapsregeringens extra presskonferens i frågan kl 15.00 här!

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp