DELA
Foto: Jonas Edsvik

Kyrkoherden lärde sig direktsända genom att googla

Kyrkoherde Kent Danielsson i Brändö-Kumlinge församling nåddes av biskoparnas uppmaning att använda tekniska verktyg i sitt arbete.
– Så fort jag fick beskedet gick jag ut och googlade. Där fick jag goda råd.

”Under dessa exceptionella omständigheter är det viktigt att församlingarna förmedlar ett budskap om hopp och tillit. Många oroar sig och behöver själavård, ett lyssnande öra och tröst. Biskoparna uppmuntrar församlingarnas anställda att använda alla tillgängliga tekniska verktyg i detta arbete” så skrev biskoparna i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland den 16 mars i sitt gemensamma brev med anvisningar kring kyrkans agerande under coronakrisen.

Runt om i de åländska kyrkorna direktsänds gudstjänster och psalmsång på hemsidor och församlingarnas Facebooksidor.

Kent Danielsson, kyrkoherde i Brändö-Kumlinge församling, är en av de som fått lära sig hur man direktsänder på Facebook.

– Jag hade gärna lärt mig det innan det blev aktuellt men nu när det blev det så lärde jag mig snabbt hur man gör det försvarligt.

Hur lärde du dig?

– Så fort jag fick beskedet gick jag ut och googlade. Där fick jag goda råd.

Brändö-Kumlinge har strax under 600 församlingsmedlemmar men Kent Danielssons första direktsända video fick spridning till dubbelt fler – över 1 200 visningar.

– Det trodde jag aldrig! Det var en överraskning.

Vartefter har han lärt sig vad som funkar och vad som inte funkar och var mottagningen är bäst.

– Bildkvaliteten blev dålig en kväll och jag förstod inte varför. Sedan begrep jag att jag hade suttit på fel ställe i kyrkan, där det var dålig mottagning.

Hjärtesak

Varje kväll direktsänder Danielsson en meditation som man kan följa med via Brändö-Kumlinges Facebooksida.

– Meditation har varit min hjärtesak i 30 år. Min erfarenhet är att i perioder av ångest och rädsla så finns inget bättre än att öva sig i tystnad. Så småningom får man en nollpunkt där man inte grubblar på hur det ser ut i morgon. Den punkten vill jag komma ut med.

Meditationsklippen har hundratals visningar.

På torsdagar sänder Kent Danielsson en vandring genom frälsarkransen. Det är ett radband där varje pärla i kransen står för något inom den kristna tron.

– Till exempel den blå pärlan som är bekymmerslöshetens pärla. Den understryker att det är nuet som gäller och det är nödvändigt i dag när det finns mycket oro och ångest, säger Danielsson.

– Stormen som finns på havets yta nu, med uppsägningar och permitteringar, den behöver inte finnas inuti mig, bara utanför.

Det finns 18 pärlor i frälsarkransen, en del av dem är tystnadspärlor. Hela serien kommer att bli i cirka tio delar, uppskattar Danielsson.

Har du fler idéer som du vill förverkliga?

– Jag har tidigare haft högläsning där långt över 20 personer kommit för att lyssna. Jag har läst högt ur Murarens son (Anders Wiklöfs självbiografi, skriven av Staffan Bruun reds.anm.), det är en berättelse om någon som mot alla odds tar sig fram. Den skulle kunna uppmuntra och inspirera i dag.

– Kyrkan behövs nu som en spindel i nätet som håller ihop folk när de flesta sitter hemma.