DELA
Foto: Arkvi Erkki Santamala

Nya rekommendationer- alla som kan ska hålla barnen hemma från dagis

Idag har det kommit nya rekommendationer från Ålands landskapsregering om barnomsorgens verksamhet. Den som har möjlighet att ordna barnomsorgen hemma ska göra det. Den informationen går nu flera åländska kommuner nu ut med.

Alla daghem är fortsättningsvis öppna, men landskapsregeringen rekommenderar nu att de föräldrar och vårdnadshavare som har möjlighet att ordna barnomsorgen hemma ska göra det. Det är av särskild vikt att barn med sjukdomssymtom inte förs till barnomsorgen.

Såhär skriver till exempel Jomala kommun på sin Facebook-sida: ”Det är ännu oklart om familjer som inte nyttjar barnomsorg för sitt barn från och med 8.3.2021 och tillsvidare så länge rekommendationen gäller ska betala barnomsorgsavgift, beslut om detta tas av kommunstyrelsen den 15 mars 2021.”
Förtydligande: På måndagens presskonferens svarade minister Annika Hambrudd (C) att landskapsregeringen inte hade skickat några sådana rekommendationer till kommunerna. Direkt efter presskonferensen skickade hon dock ut ett mejl där hon tog tillbaka det uttalandet. Därmed gäller alltså att de föräldrar och vårdnadshavare som har möjlighet att ordna barnomsorgen hemma rekommenderas göra det, precis som Nya Åland skriver ovan.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp