DELA
Foto: Joakim Holmström

Influensan härjar på Åland

Nu larmar ÅHS om att influensan sprids i samhället. ”Stanna hemma om du har förkylningssymtom – influensa är liksom covid-19 farligt för de sköraste, speciellt äldre personer”, skriver man bland annat i uppmaningen.

Just nu är det mycket luftvägsinfektioner i samhället – är du förkyld med feber kan det vara tecken på covid-19 eller influensa A, det skriver Ålands hälso- och sjukvård, ÅHS, i ett pressmeddelande på fredagen.

Influensans, som är en virussjukdom, typiska tecken är att du snabbt känner dig sjuk med feber, huvudvärk, kroppsvärk halsont och hosta. Den sprids vanligtvis under vinterhalvåret, men årets influensa är försenad på grund av pandemiåtgärderna.

Efter fyra dygn

Enligt ÅHS ska du söka vård om du har andningssvårigheter, hög feber som inte går ner efter fyra dygn, eller om du får feber igen efter en feberfri period.

Personer som hör till en riskgrupp kan även annars behöva kontakta vården, om man har kraftiga symtom.

”Vi rekommenderar att använda munskydd vid besök på äldreboenden för att skydda de sköraste. Inom ÅHS använder vi munskydd i alla patientnära kontakter.” skriver ÅHS.

Liksom mot covid-19 så finns det vaccin mot säsongsinfluensan.

– Tyvärr har effekten av influensavaccinet som gavs i höstas minskat rejält efter så här många månader, säger Tora Woivalin, smittskyddsläkare och klinikchef.

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp