DELA

Kroppsdel hittades i tvätt

Biologiskt avfall från en operation vid ÅHS hittades i förra veckan bland sjukhusets tvätt när det kom till tvätteriet, berättar tidningen Åland idag.
– Ett beklagligt misstag, säger chefsläkare Jana Lignell till tidningen, och förklarar att det handlar om felsortering.

Någon ska ha blandat i ihop färgkodningen som används och misstag satt biologiskt avfall, alltså något som opererats bort, i en påse för så kallad infekterad tvätt som sedan fördes bort för tvätt.

Lignell säger till tidningen att man gjort en avvikelseanalys med alla inblandade inom ÅHS och tvätteriet och att det handlar om ett misstag.

Enligt uppgifter i tidningen Åland handlar det aktuella fallet om en amputerad kroppsdel. Något Lignell inte kommenterar.

Tvätteriet kommenterar ej
Vd för Quickly tvättcentral, Lars-Erik Lindqvist hänvisar till sjukhuset angående vad som har hänt.
– Vi kommenterar aldrig kunders tvätt. Vare sig det är sjukhusets eller någon som glömt ringen i fel ficka, säger Lars-Erik Lindqvist.
Känner sig de anställda okej efter den här händelsen?
– Jo, det gör de nog. Det är deras arbete att ta hand om tvätten och det är nog ingen större katastrof på arbetsplatsen, säger Lars-Erik Lindqvist.
Hur hanterar ni infekterad tvätt?
– Vi vet inte om tvätten är infekterad eller inte. All tvätt som möjligtvis kunde vara infekterad kommer i slutna så kallade desolvsäckar och de hanteras separat, säger Lars-Erik Lindqvist
Brukar ni få underliga grejer i tvätten?
– Det beror väl på vad du menar med underliga. Folk glömmer saker i fickor också och vi kommenterar inte det heller, säger Lars-Erik Lindqvist