DELA

I dag presenteras regeringens nya budget

I dag klockan 10 presenterar landskapsregeringen årets andra tilläggsbudget. Samtidigt ska man ge ett meddelande till lagtinget om fem fokusområden för en nystart av Åland. Se presskonferensen på nyan.ax.

Det har länge talats om att landskapsregeringen snart ska leverera en omställningsbudget för att presentera sin plan för hur Åland ska tackla ekonomin och de samhällsreformer som efterfrågats. Men någon omställningsbudget blir det inte. Däremot presenterar man tilläggsbudget 2 för det här budgetåret och ett meddelande till lagtinget med rubriken ”Fem fokusområden för nystart av Åland” på en presskonferens idag måndag.

Lantrådet Veronica Thörnroos (C), som är väldigt nöjd med budgetförslaget, säger att den innhåller mycket omställning. Att man samtidigt lämnar ett meddelande är ett nytt grepp.

Varför aviserar ni samtidigt ett meddelande?

– Inledningsvis hade vi det i samma dokument, med en längre och djupare allmän motivering, men efter att vi grunnat på det beslöt vi att ha det i olika dokument.

Veronica Thörnroos menar att lagtinget, med ett meddelande, får en större möjlighet att vara med i processen.

– Vi vill ha en öppen diskussion där partierna kan komma med inspel. En budget är ganska låst till formen, det är bara momenten som är öppna och det finns en tendens att oppositionens förslag inte tas emot med öppna armar. Nu ska det inte bli vi och dom, utan alla har möjlighet att bidra på ett friare sätt, säger hon.

I förra veckan ställde sig Katrin Sjögren, partiledare för Liberalerna, mycket skeptisk och kritisk till upplägget och konstaterade att regeringen nu vrider oppositionens verktyg, att skriva budgetmotioner, ur händerna på dem.

Veronica Thörnroos kontrade med att hon först vill presentera förslaget, men hon ser större möjligheter till att undvika prestigeförluster med det här upplägget.

I presskonferensen som startar klockan 10 deltar regeringens alla partiledare, även talman Bert Häggblom (Ob) samt ett par tjänstemän deltar på plats och andra ministrar deltar på distans.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp