DELA
Foto: Annika Orre

Hovrätten kortade körförbud igen

Åbo hovrätt har ännu en gång förkortat körförbud som tingsrätten dömt ut för grovt rattfylleri.

I ett fall kortades körförbudet med så mycket som nästan två år.
I augusti i fjol körde en man i 20-årsåldern bil från Långnäs till centrala Mariehamn och vidare till nya Godbyvägen där han blev stoppad av polis. Bilfärden var enligt åklagaren osäker och vinglig och det visade sig att han hade 1,8 promille alkohol i blodet. Tingsrätten dömde honom till villkorligt fängelse i 70 dagar, böter och körförbud till sista augusti 2019, alltså tre år.

Mannen hade två år tidigare dömts till straff för samma brott, grovt rattfylleri, och det nya brottet begicks under prövotiden.

Mannen överklagade körförbudets längd till hovrätten och ville att domstolen skulle ta hänsyn till att han behövde körkortet i sitt yrke. Hovrätten förkortade körförbudet med drygt ett och ett halvt år med hänvisning till samma grund som man gett i flera fall – att de körförbud som döms ut enligt den åländska körkortslagen är oskäligt långa jämfört med praxis enligt rikets lag.

I ett annat fall körde en minderårig kille moped från Västernäs till centrala Mariehamn i april i år med 1,4 promille alkohol i blodet. Han dömdes till villkorligt fängelse i 25 dagar, böter och ett nästan tre år långt körförbud, till november 2019.

Hovrätten förkortade körförbudet med nästan två år till 11 december i år med samma motivering som i de övriga fallen.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!