DELA

HD-prövning för tidigare Nyan-journalister

Högsta domstolen meddelade i går att man beviljar besvärstillstånd i fallet där två tidigare Nya Åland-journalister fällts för ärekränkning på grund av en klickbar länk på tidningens hemsida.
Då domstolens utslag är prejudicerande kommer domen att få stor betydelse för finländska medier i framtiden.

Det var i slutet av maj i år som journalisterna Annica Lindström och Jonas Bladh dömdes i hovrätten för ärekränkning och spridande av information som kränker privatlivet. Åtalet gällde innehållet i en artikel i Nya Åland 2016.

I artikeln fanns en klickbar länk till en annan artikel i en nättidning där namnet på en privatperson och brottsmisstankar om honom stod skrivet. Nyans dåvarande medarbetare fälldes alltså för vad en annan publikation skrivit – utan att den publikationen ställdes till svars. Domen kritiserades hett av Journalistförbundet som menade att konsekvenserna av den blev orimliga.

– Det är omöjligt att tänka sig att den som länkar skulle vara ansvarig för att kontrollera alla bakgrundsfakta i publikationen man länkar till, sade förbundets Hanne Aho då.

Nya Ålands chefredaktör Anna Björkroos välkomnar att Högsta domstolen nu prövar frågan.

– Nu avgörs om något finländskt medium över huvud taget kan länka till någon annan publikation i framtiden, säger hon i en kommentar.

Nästa steg blir bemötanden av privatpersonen samt åklagaren.

Juristen Charlotta Sandell, som företräder Nya Åland, tror därför att det kan dröja innan något besked kommer, åtminstone sex månader.

Läs tidigare artiklar här:

Journalistförbundet: En problematisk dom

Journalister fälls i hovrätten

Tingsrätten förkastade åtal

Ledare: Hur många klick bort är mitt ansvar?

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp