DELA
Foto: Jean Lindén

Nyan-samarbete med Åbo Underrättelser

Nya Åland och Åbo Underrättelser, ÅU, inleder ett samarbete. Med start i januari publiceras utvalda ÅU-artiklar i Nya Åland, och vice versa.
– Vi har många läsare med täta kontakter till övriga landet och speciellt Svenskfinland, därför är det viktigt att vårt bevakningsområde ibland sträcker sig även utanför Åland, säger Nya Ålands chefredaktör Anna Björkroos.

I och med att nyhetsbyrån Svensk Presstjänst, SPT, lägger ner sin verksamhet vid årsskiftet avslutas den finlandssvenska sampubliceringen av nyhetsartiklar som funnits mellan de finlandssvenska mediehusen KSF Media (där Hufvudstadsbladet, Östra Nyland, Västra Nyland ingår), HSS Media (där Österbottens tidning, Vasabladet och Syd-Österbotten ingår), Åbo Underrättelser och Nya Åland.

Via SPT har tidningen haft tillgång till nyhetsrapportering som täcker in hela landet, samtidigt som Nyan försett övriga Svenskfinland med nyheter från Åland.

– Det här har gett våra läsare ett välkommet perspektiv på vad som sker i riket och framför allt i Svenskfinland, säger chefredaktör Anna Björkroos.

Hela landet

Men trots att SPT går i graven vill tidningen fortsätta erbjuda sådana nyheter. Därför inleder Nyan nu ett testsamarbete med den finlandssvenska tidningen Åbo Underrättelser.

– För vår del ser vi framemot fortsatta åländska nyheter i ÅU tack vare samarbetet. Vi märker att våra läsare är väldigt intresserade av Åland, som känns väldigt nära oss här i Åbo och den åboländska skärgården, säger ÅU:s nyhetschef Pia Heikkilä.

För Nyanläsarna märks samarbetet genom att tidningen med jämna mellanrum kommer att publicera utvalda artiklar skrivna av ÅU:s journalister. Då kommer signaturen under artiklarna, i branschen kallad byline, vara en annan än de som Nyans läsare har vant sig vid att se.

Varför just ett samarbete med ÅU?

– Vi har många tangerande intresseområden, till exempel rederinäring, men även allt annat som hör ett skärgårdssamhälle till, från kommunstruktur till skarvar. Det, tillsammans med bevakning av rikspolitiken, tror jag att våra läsare uppskattar, säger Björkroos.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp