DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>TUNNARE PLÅNBOK Arbetstagare som går i pension tidigt får allt tunnare plånböcker. I det pensionssystem som träder i kraft 1 januari 2017 finns nya ingredienser som livslängdskoefficient och målsatt pensionsålder, och det är mycket att ta reda på för den som inte hinner gå i pension inom nästa år.

Hårdare jobb för pensionen

Från och med 2017 blir pensionsvillkoren sämre för pensionstagarna.

Hur den nya reformen påverkar just dig får du veta på morgondagens information på hotell Arkipelag.
Pensionsreformen som träder i kraft 1 januari 2017 ligger som bäst i riksdagen och ska stadfästas före årsskiftet. Innehållet i den har varit känt sedan förra hösten.

Utgångspunkten är att finländarna är allt friskare och lever allt längre samtidigt som de som jobbar och betalar skatt blir relativt sett färre. Därför har de pensionsreformer som genomförts under senare år alla haft samma syfte: arbetstagarna måste jobba längre och gå i pension senare om ekvationen alls ska gå ihop.

– Alla som undrar över vilka regler som gäller från och med 2017 och hur den egna pensionen påverkas kan komma och ställa frågor på onsdag när Barbro Lillqvist från Pensionsskyddscentralen berättar om reformen, uppmanar Pensions-Alandias vd Åsa Ceder.

Informationsdagen i morgon med deltagare från Pensions­Alandia, Liv­Alandia, FPA, Medimar, Ålands Näringsliv och Företagarna på Åland börjar kl 12 , Lillqvist föreläser kl 15.

Det som Ceder och kollegan Åsa Ulfves hittills fått mest frågor om är om den nya pensionsreformen påverkar dem som redan gått i pension eller som går i pension under nästa år.

– Svaret är nej, deras pension påverkas inte.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!