DELA
Foto: Stefan Öhberg

Hälsocentralen hjälper med intyg i undantagsfall

Den som inte kommer åt sitt coronaintyg via Mina Kanta-sidorna kan få ett intyg via Hälsocentralen, berättar ÅHS i ett pressmeddelande. Det gäller till exempel för den som saknar finländskt personnummer, bankkoder eller tillgång till internet.

Handläggningstiden vid Hälsocentralen kan dock vara upp till åtta dagar. Intyg ges till den som är dubbel- eller trippelvaccinerad mot covid-19 och det är avgiftsfritt. Vårdnadshavare kan ladda ned intyg till sina minderåriga barn.

Resor till länder utanför EU kan kräva ett mer omfattande, och då avgiftsbelagt, intyg. Patienten måste själv ta reda på vilka uppgifter som behöver i specialintyget.

Personer som vaccinerat sig i ett annat EU-land får, enligt ÅHS, i första hand sitt intyg från det landet.

– Det blir inom kort möjligt att föra in vaccinationer i Kanta också för ålänningar som fått sitt coronavaccin i länder utanför EU. Vi informerar närmare när detta blir aktuellt, säger smittskyddsläkare och klinikchef Tora Woivalin i pressmeddelandet.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp