DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>I SPORRSTRÄCK I början gick det nästan lite för fort. Frida Nordlund på islandshästen Birta. Sarah Hägglund åker i pulkan

Full fart med häst och pulka

En Islandshäst, gott om snö och en pulka.

Det blir en härlig vinterdag.

Det är en kall vinterdag, snön glittrar i solen och knarrar under fötterna när man går. Temperaturen visar kring 10 minus grader men det är inget som hindrar Frida Nordlund och Sarah Hägglund från att ta en åktur med häst och pulka ute i Kungsö.

– Det är tredje året i rad som vi tolkar, ifjol hade vi dessutom två pulkor på rad som vi band fast i varandra, säger Sarah Hägglund.

Islandshästen heter Birta och ägs av Frida Nordlund. I år har Hägglund och Nordlund lånat ett par extra långa tömmar så att pulkan inte ska åka så nära Birtas bakhovar.

Ekipaget börjar med att prova åka på en liten grusväg nära stallet. Nordlund rider Birta och Hägglund sitter i pulkan.

Vägen är täckt med snö och pulkan glider bra fram även om de finns lite grus på vägen. De fortsätter en bit och far utom synhåll, då är det något som händer. Birta blir rädd och börjar rusa iväg lite för fort.

– Hoppa av pulkan! ropar Nordlund

Hägglund släpper tömmarna och pulkan stannar efter en stund. Även Nordlund och Birta stannar efter en liten stund. Allt gick bra.

De bestämmer sig för att gå ner till en åker som ligger i närheten i stället. Där går det mycket bättre även om Birta fortfarande är lite uppspelt men lugnar sig efter en stund. Det blir några vurpor för Hägglund men mot slutet går det riktigt bra.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!