DELA

Ålänningar prisas för poesi

När Edith Södergran-sällskapet presenterade vinnarna i sin poesitävling Lilla Edith på Helsingfors bokmässa på söndagen, fanns två unga åländska poeter i toppen. Det meddelar den ideella litterära föreningen i ett pressmeddelande.

Vinnare blev Felicia Sarling från Finström. Enligt juryns motivering fängslades de av hennes ”förmåga att klä tankarna i vackra och känslomässiga metaforer samt finna levande och innehållsrika uttryck som återger det poetiska jagets själstillstånd”.

Även Eckerö var representerat bland vinnarna genom Jennifer Österman, som tog hem en tredjeplats. I hennes verk uppskattade juryn ”balansen mellan tradition och innovation, form och innehåll, estetisk helhet och vackra poetiska uttryck”.

På andra plats kom Laura Lilius från S:t Karins.

I samband med prisutdelningen läste vinnarna upp sina alster och blev också intervjuade inför en publik. Temat för tävlingen var ”Resan och vandringen” och samtliga författare medverkade med tre tidigare opublicerade dikter.

65 inskickade bidrag deltog i tävlingen, bland dem var 40 procent från Åland.
– Vi är positivt överraskade av det intresse som tävlingen har rönt. Förra gången vi ordnade den, 2014, som också var första gången, hade vi tio deltagare, säger Sebastian Köhler, ordförande för Edith Södergran-sällskapet, i pressmeddelandet.

Poesitävlingen Lilla Edith riktar sig till ungdomar i Finland, födda under åren 1998 – 2003.
– Det är nu uppenbart att det finns plats för Lilla Edith bland de andra finlandssvenska litterära tävlingarna. En motsvarande tävling specifikt för denna åldersgrupp, 14–19-åringar, saknas i Svenskfinland, säger Sebastian Köhler vidare.

I prisjuryn satt litteraturvetaren Olga Engfelt och poeten Petter Sandelin.
Föreningens syfte är att främja intresset för författaren Edith Södergran.

Veronika Åström
veronika.astrom@nyan.ax