DELA
Foto: Viking LineÖKAR Passagerarantalet på Cinderella ökade år 2015 jämfört med föregående år.

Färre passagerare men rekord för Viking line

Färre passagerare, färre trafikdagar, med ökade fraktvolymer. Så kan Viking lines år 2015 sammanfattas. I juli slog man dessutom passagerarrekord.
Det totala passagerarantalet för Viking Lines fartyg under 2015 var 6 568 684 vilket är en minskning med 0,6 procent från 2014, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

En omfattande dockning och uppgradering av Mariella i april gjorde att man fick färre trafikdagar under 2015.

Fraktvolymerna visar positiva siffror antalet fraktenheter ökade med tre procent till 133 363 under 2015 jämfört med föregående år.

Verkställande direktör Jan Hanses är ändå glad över passagerarsiffrorna. Så här skriver han i pressmeddelandet.

– Viking Line har haft ett stabilt år vad gäller trafiken trots att den ekonomiska tillväxten varit svag i de flesta närregionerna. Den finska ekonomin är inne i en period av negativ tillväxt då den svenska däremot är relativt stabil och beräknas framöver att höra till de starkast växande i Europa. Den ekonomiska situationen i Ryssland har haft negativa konsekvenser för resenäringen och andelen ryska passagerare har minskat. Samtidigt kan vi notera ett större intresse för våra tjänster i övriga Europa samt Asien. Marknaden är stabil, men utsatt för hård konkurrens och tendensen är att efterfrågan på kortare resor fortsättningsvis växer.

Läs mer i måndagens Nya Åland.