DELA
Foto: Jonas Edsvik

EU positivt till slopat momsundantag

Europeiska rådet har för första gången behandlat det stora momspaketet som EU-kommissionen lade fram tidigare i år. I det jättepaket som nu avhandlas föreslår kommissionen att momsundantaget ska slopas. Som Nya Åland tidigare berättat skulle det kunna få stora konsekvenser för både Åland Post och Pectus. Den momsfria verksamheten utgör 30 procent av postens omsättning och 60 anställda jobbar i dag med försändelserna.

– Överlag var alla medlemsstater positiva till paketet som helhet. Ingen sade att det var emot att slopa momsundantaget men det var en kort behandling, säger Marcus Thörnroos som är landskapets specialrådgivare vid Finlands ständiga ambassad i Bryssel.

Frågan om momsundantaget ska slopas avgörs i rådet och i januari ska ärendet behandlas i detalj. Det innebär att alla länder måste vara eniga för att förslaget ska gå igenom. I teorin kan Finland stoppa momsundantaget. Men någon sådan draghjälp räknar Åland inte med att få.

– Finland har ännu inte någon färdig ståndpunkt, men landskapsregeringen har framfört sin. Men det blir nog svårt att få med dem på vår linje, säger Thörnroos. (al)