DELA
Foto: <07_Bildrubrik>STÖLDGODS Den här snurran, stulen i Eckerö våren 2009, hittades i en estnisk hyrd paketbil några dagar efter stölden. Nu har fallet varit uppe i Ålands tingsrätt.

Erkänner sex år gammal stöld

En aprilkväll för sex år sedan stals en båtsnurra på Mellanholmen i Eckerö. Båtmotorn, som då var värd cirka 13 000 euro, hittades sedan av den estniska polisen i en blå skåpbil strax utan Viljandi under en trafikkontroll.

Nu har ärendet nått Ålands tingsrätt.
Fyra män var inblandade och enligt förhör med de två män som har erkänt var stölden välplanerad.

En av männen berättar att en av de andra ska ha arbetat på Åland en period och talat om att det är ett lugnt samhälle där det är lätt att stjäla. De fyra männen beslutade att två av dem skulle åka till Åland och specifikt till Eckerö för att stjäla båtmotorer.

Den 16 april kom de med båten från Tallinn till Mariehamn och begav sig till Eckerö där de hittade en sommarstuga med en båt som låg förtöjd vid stranden. De två männen åkte tillbaka till Mariehamn och inväntade kvällen innan de återigen åkte till den utsedda sommarstugan för att stjäla snurran.

Båtmotorn monterades bort genom att tjuvarna först skruvade bort bultarna som motorn satt fast med och sedan klippte av samtliga kablar med en avbitartång. Därefter släpades motorn till den blåa minibuss som hyrts i en av de misstänktas namn.

Efter stölden tog de nästa båt hem till Tallinn och kom till Viljandi i Estland innan de blev stoppade av en polispatrull. Patrullen sökte genom bilen och hittade då båtmotorn.

När domen kommer är ännu oklart.