DELA
Foto: Fredrik TörnroosNYA LAGTINGET? Här i före detta naturbruksskolan borde nya lagtinget sitta medan Självstyrelsegården byggs om anser flera ledamöter.

Enighet om att flytta valet – och lagtinget

Partierna vill flytta lagtings- och kommunalvalet till våren året efter riksdagsvalet.

Och lagtinget vill de flytta till naturbruksskolan.
Vart fjärde år lämnar en avgående regering över en budget till lagtinget samtidigt som den nya regeringen direkt börjar göra en tilläggsbudget.

Systemet är inte bra. Det kan till exempel, som i år, bli lite bakvänt i lagtinget, då ett parti både skall försvara sin budget och axla oppositionsrollen.

Men det största problemet är alla de resurser som läggs ned på budgetarbetet i onödan.

– Det här är det mest kostnadsdrivande systemfelet vi har, sade blivande finansminister Mats Perämaa (Lib) i budgetdebatten i går.

Hans förslag är att man flyttar lagtings- och kommunalvalet till våren efter riksdagsvalet, det skulle inte bara ge ekonomiska fördelar utan också lätta på det tryck det innebär för partierna att arrangera två val under ett och samma år.

Frågan om att ändra på systemet väcktes i går först av Jörgen Pettersson (C) som anser att budgetberedningen borde flyttas. Han var snabb med att understöda en flytt av hela valet och det var de andra partierna i plenisalen också.

Pettersson föreslog i sitt anförande också att lagtinget skall flytta till före detta naturbruksskolans lokaler i Jomala då Självstyrelsegården skall renoveras nästa år. Också det förslaget applåderades.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!