DELA
Foto: Privat

Duo vill göra elbåtar lättillgängliga

Den obefintliga laddningsinfrastrukturen för helt eldrivna båtar har försvårat deras framfart. Men det nygrundade båtföretaget Finer löser problemet genom att skapa en helt självförsörjande elbåt.

Finers vd Emil Finne har länge funderat på hur man kan tänka kring förnyandet av elbåtar.

– Förändringarna har gått mot el men laddningsinfrastrukturen har varit en utmaning. Det finns dåligt med laddningsinfrastruktur i skärgården. Jag började därför räkna på solpaneler och det går ju hur bra som helst, säger han.

När samhället blev nedstängt förra våren till följd av coronarestriktionerna slog Finne och hans affärspartner Patrick Eriksson till. De unga killarna startade ett företag tillsammans och byggde sin första prototyp. Trots att de är unga har båda över tio års erfarenhet som företagare. I augusti släpper de sin första modell – elbåten Greta.

– Elbåtar har blivit lite av en premiumprodukt. De har hög prisnivå och är ofta ganska stora. Vår tanke är att göra dem lättanvända, mångsidiga och prisvärda. Greta är en helt självförsörjande båt, vilket betyder att båten inte kräver någon laddning, det sköter solpanelerna, säger Finne.

Problemet med solpaneler är att de tar mycket plats, men solpanelsmattorna som Finer använder är inte ömtåliga. Med andra ord kan ytan användas till annat också.

– Det är väl ett av våra unika försäljningsargument. Solpanelerna kan man till exempel sitta på eller förvara last på. Man kan använda det som ett helt vanligt glasfiberdäck. Det fungerar samtidigt som halkskydd så det går lika bra att stå där och fiska som att sola, säger han.

Åland en föregångare

Finer har sin bas i Jakobstad i Österbotten men Ålands miljötänk har varit en inspiration.

– Ni har mycket grön energi på gång på Åland. Elektrifiering av trafik hör till vårt intresse så därför har vi följt med. På Åland finns det mer grönt tänkande och det syns att ni funderar på det, därför passar det bra för oss att komma dit, säger Finne.

Förutom Greta finns det planer på fler modeller av praktiska bruksbåtar, vilket är företagets huvudfokus. Både Finne och Eriksson är fiskeintresserade och har också ett litet sidoprojekt på gång. Det projektet avviker från den övriga produktfamiljen och har fått namnet Cathy.

– Förr var trenden att fiska i havet men nu är det populärt med fiske i små sjöar och vatten. Därför ska vi bygga en liten hopfällbar båt som man kan ta med i bilen och veckla ut i sjön, säger han.


Elbåten Greta

Greta kommer att ha fyra plaster och är helt självförsörjande med noll driftkostnader och noll utsläpp.
Maxhastigheten är fem knop och den har en garanterad räckvidd på 20 sjömil. I verkligheten kommer man längre, speciellt om man kör sakta.