DELA
Foto: Jonas Edsvik

Drummelberg blir sommarteater

Mjölnaren Drummelberg, hans bortskämda dotter och deras husdräng är huvudfigurer i nysatsningen på sommarteater på Föglö. Regissören Daniel Lindström sätter upp pjäsen på det anrika brandkårshuset i Degerby.
Föglö har en lång teatertradition, men det är nu ett antal år sedan det spelades sommarteater i Brandkårshuset på Föglö. Det har regissören Daniel Lindström rått bot på.

– Förra sommaren träffade jag ofta på turister i Degerby som frågade efter familjeaktiviteter. Många kommer hit med båt och kan inte ta sig några längre sträckor. När jag frågade Kaj Lybeck och Margareta Österman om de ville spela teater på Bentes i Eckerö svarade de att de bara vill vara på Föglö sommartid. De föreslog skämtsamt att jag skulle sätta upp teater på Föglö. Jag är sådan att jag brukar ta skämt på allvar och på den vägen är det.

Han ansökte och beviljades kulturbidrag från Föglö kommun för teaterprojektet. Alla i ensemblen är på olika sätt knutna till Föglö. Pjäsen som sätts upp, ”Drummelbergs husdräng”, är skriven av Walter Stenström 1927 och hela 90 år gammal.

– Den hittade jag via Dramawebben. Den är bra att använda när man har en låg budget.

Dramawebben är en hemsida med pjäser som inte längre är upphovsrättsskyddade.

Pjäsen kretsar kring den lika rika som lata mjölnaren Drummelberg, spelad av Kaj Lybeck. Mjölnaren har en ogift och synnerligen bortskämd dotter, som spelas av Margareta Österman och en hunsad dräng gestaltad av Emma Lindström.

Mjölnaren tvingar drängen att skriva och sätta upp ett plakat där mjölnaren berättar om hur välbärgad han är och att han aldrig behöver arbeta för det gör hans dräng åt honom. En dag kommer kungen (Caspian Boström) förbi med sin tjänare (Beppe Lindström) och prinsessan (Brittis Lindvall). Kungen blir förgrymmade över den lata mjölnaren och hotar honom med hängning.