DELA
Foto: Jonas Edsvik

Dragspelsdagar hyllar Edgar Boman

I helgen arrangeras årets dragspelsdagar på Breidablick i Finström och i Jomala kyrka av Svenska dragspelsförbundet i Finland, som firar 20-årsjubileum i år.I huvudfokus står Edgar Boman (1927–1985), den tidigt utvandrade åländska jazzmusikern som skapade sig en karriär i USA.

I morgon lördag klockan 13–14.30 presenteras Edgar Bomans karriär i ord, bild och toner.

– Edgar Boman har satt spår i den åländska musikhistorien. Han var den första åländska mästaren i dragspel, ofta anlitad som underhållningsmusiker, hade framgångsrika studier vid Sibelius-Akademin i Helsingfors. Han kunde också få egna kompositioner framförda, berättar Leif Finnäs från dragspelsförbundet och fortsätter.

– Han spelade också i andra sammanhang i Helsingfors och spelade live och i radio. Det som ingen på Åland vet och som är lite sensationellt är att han var anlitad som studiomusiker och var med och spelade in riktigt kända örhängen, finska schlagers som fortfarande i dag spelas i önskeprogram i radion.

Utvandrade

1958 flyttade Edgar Boman till Sacramento i Kalifornien för att stanna.

– Där etablerade han sig som artist, undervisade i dragspel och piano och var även verksam som kompositör. Han grundade sin egen skola, Boman’s Academy of Music där han undervisade i alla möjliga instrument. Han hade också allvarliga planer på att fresta Hollywood med kompositioner för filmmusik, men man misstänker att hans musik var alltför originellt bomansk för Hollywoodfilmskaparna, berättar Finnäs.

Det är tack vare Edgar Bomans systerdotter Regina Österlund som Leif Finnäs fick tillgång till Bomans efterlämnade noter och andra handlingar som släkten bevarat.

– Leif hade tidigare kontakt med mina föräldrar Birdie och Edvin Jansson som berättade om Edgar. År 2013 tog Leif kontakt med mig och undrade om det fanns något material bevarat om Edgar. Jag började söka och hittade en stor papplåda i källaren i Edgars barndomshem, som också blev mitt barndomshem, i Geta. I lådan fanns noter och annan information om Edgars liv. Materialet var inte i bra skick, så jag bestämde mig för att donera det till Ålands landskapsarkiv. Vi har suttit många timmar i arkivet tillsammans med landskapsarkivarie Åke Söderlund inför detta, berättar Österlund.

I morgon lördag klockan 13–14.30 presenteras Edgar Bomans karriär i ord, bild och toner. Greta Sundström och Birger Karlsson medverkar med livemusikinslag.

Dans och högmässa

På lördag eftermiddag, från klockan 15.00, blir det en kavalkadkonsert med åländska och fastländska grupper och solister. Dragspelsfesten fortsätter på kvällen klockan 19.30 med ”dans till takter och toner av olika dragspelsgrupper”.

Under hela lördagen visas en utställning med bilder och annat material rörande Edgar Boman på Breidablick.

På söndag klockan 11.00 blir det högmässa i Jomala kyrka med dragspelsinslag av Greta Sundström och Birger Karlsson.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp