DELA
Foto: Erkki Santamala

Delegation lobbade för Tall Ships Race till Åland

I höst skickar Mariehamn in sin ansökan för att få bli värdstad i Tall Ships Race 2021.
I helgen besökte den åländska styrgruppen samt representanter för Mariehamns stad och Mariehamns hamn Tall Ships Races i Åbo. I delegationen ingick: Barbara Heinonen, Emma Dahlén, Terese Flöjt, Mariehamns stad, Dan Backman, Ålands landskapsregering, Mari Rosenqvist, Björn Kalm, Jan Engblom, ÅSS, Helena Jansson, Sara Kemetter, Mariehamns hamn och Lotta Berner-Sjölund, Visit Åland.

Delegationens vision är att Mariehamn, tillsammans med ÅSS och med stöd från Sail Training Association Finland, skulle vara värd för en etapp av The Tall Ships Races i samband med Ålands 100-års jubileum 2021–2022.

Delegationen bekantade sig med de praktiska arrangemangen, träffade den internationella tävlingsorganisationens Sail Training Internationals ledning och lobbade för ett åländskt värdskap.

Under hösten ska Mariehamn lämna in sin officiella ansökan om värdskapet. Om Mariehamn utses till värdstad eller inte avgörs i Bordeaux i början på december i år, men beslutet blir offentligt i mars 2018.

Kostnaderna för stadens del uppskattas bli minst en miljon euro. Men de pengarna räknar man med att få igen genom turistintäkter.

Mariehamn har varit värd en gång tidigare, år 1988.