DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>SOVER GOTT Emilia Sundén och Greta Antman har tillsammans med Rebecka Englund gjort ett grupparbete om barn och sömn.

De välkomnar John Blund till barnen

De vill lära barnen sussa gott.

Tre studerande vid Arcada gästade Folkhälsans familjecafé i veckan.

Temat var ett kärt dilemma: barn och sömn.
Titta-in-metoden är en klassiker för många föräldrar och den funkar ännu. Den går ut på att man lägger barnet och säger gonatt. Om barnet gråter går man in och tröstar, utan att ta upp barnet. Så säger man gonatt igen och så igen och igen.

Den och många andra diskuterades på Folkhälsans familjecafé i går.

– Det är en metod som beskrivs av Mannerheims barnskyddsförbund, berättar Emilia Sundén, en av de studerande. Det gäller att vara konsekvent.

Men barn är olika och föräldrarna också. Olika metoder fungerar på olika barn. Viktigt är rutiner, lugn och ro och att barnen får gå till sängs vid ungefär samma tidpunkt varje kväll.

– En del föräldrar säger att deras barn inte sover alls, då kan man skriva en sömndagbok och verkligen notera vilka timmar barnet sover.

Utöver Emilia Sundén är det Greta Antman och Rebecka Englund som arbetat med materialet.

– En viktig sak är att inte ha hemelektronik i sängen före nattningen, fortsätter Emilia. Man vet att det ljuset gör att man blir piggare, så ingen tv, ingen padda i sovrummet.

Detta var ett av många tips de tre studerande kom med.

De tre är sjuksköterskor i grunden som under ett år studerar vidare till hälsovårdare.