DELA
Foto: Emelie Bergendal

De firar Finland med statsministern

Precis som i många andra skolor runt om på Åland ska även eleverna i Brändö få gå på bal idag. Två som dock inte kommer att vara på plats är Onni Lumme och Zakaria Al Khateb. De firar i stället dagen i Helsingfors tillsammans med 600 andra barn från kommuner runt om i Finland, inbjudna av statminister Juha Sipilä.
Två elever födda år 2007 från varje kommun i Finland är bjudna till Helsingfors för att fira Finlands självständighet tillsammans med bland andra statsministern och från Brändö åker kompisarna Onni och Zakaria tillsammans med Onnis mamma. Men inga vuxna är välkomna på festen, endast barnen.

Zakaria Al Khateb kom med sin familj till Brändö som kvotflykting i september ifjol och har sedan dess lärt sig bra svenska, men ingen finska. Onni är tvåspråkig i svenska och finska och har lovat hjälpa till att översätta då de flesta barn på festen är finskspråkiga. Kanske det kommer någon annan som pratar arabiska till festen också, funderar Zakaria.

Ända sedan det blev klart att det var Onni och Zakaria som skulle få åka så har de räknat ner till festen varje dag och Zakaria packade väskan redan i söndags.

– Jag har inte sovit i natt för det är så spännande, säger Zakaria och får medhåll av Onni.

Det är fri klädsel på festen, men Zakaria har fått nya finkläder inför tisdagen. Onni ska lite finare vardagsklädsel med sina finaste byxor och sin favorittröja.

Vad ska bli mest spännande ikväll då?

– Jag ser fram emot att skaka hand med statsministern, säger Onni.